Σεισμός στην Εύβοια: Γιατί άντεξε τα 5,1 Ρίχτερ και το ανώνυμο ρήγμα
Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Γιατί άντεξε τα 5,1 Ρίχτερ και το ανώνυμο ρήγμα

Οι επιστήμονες, γνωρίζουν το «ανώνυμο» ρήγμα της Εύβοιας, το μελετάνε αλλά δεν έχει συγκεκριμένο όνομα, όπως δήλωσε στο evima.gr o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Η αραιή δόμηση, το χαμηλό εστιακό βάθος αλλά και οι νέες κατασκεύες ήταν μεταξύ άλλων οι λόγοι για τους οποίους ευτυχώς η Εύβοια στάθηκε τυχερή, και δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές ή σοβαρότεροι ή μη τραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί νωρίτερα.

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι και η σύνοψη του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη στο facebook πως το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει ισχυρά Ρίχτερ κι έτσι εκτιμά πως κατά μεγάλη πιθανότητα τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Υπογράμμισε πως οι σεισμοί στην Εύβοια επί της ουσίας αποτελούν ρόκειται για μικρά ρήγματα στην περιοχή και η Εύβοια συνολικά δεν είναι μια περιοχή που εμπνέει ανησυχία.

«Δεν είναι Κορινθιακός ή κάποια άλλη υψηλής σεισμικότητας περιοχή», σχολίασε ενδεικτικά καλώντας τους πολίτες να ακούν τις ανακοινώσεις των θεσμικών οργάνων και όχι, όπως χαρακτηριστικά είπε, διαφόρων κινδυνολόγων.

Με αγωνία παρακολουθούν οι κάτοικοι της Εύβοιας τις δηλώσεις των σεισμολόγων για τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή το πρωί, με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου και εστιακό βάθος στα 10,7 χλμ, αναζητώντας ποιο είναι το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό.

Είχε προηγηθεί άλλη μια δόνηση μεγέθους 2 Ρίχτερ με επίκεντρο σε μικρή απόσταση 11 Χλμ. ΔΒΔ του Λιμνιώνα Ευβοίας και ακολούθησε άλλη μια στις 8.33 μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος τα 5 χλμ.

Οι επιστήμονες, γνωρίζουν το «ανώνυμο» ρήγμα, το μελετάνε αλλά δεν έχει συγκεκριμένο όνομα, όπως δήλωσε στο evima.gr o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Είναι προφανές ότι στην επιστημονική κοινότητα είναι καταγεγραμμένο και αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, ωστόσο, δεν έχει κάποια κοινή ονομασία όπως συμβαίνει με άλλα ρήγματα που γνωρίζουμε.

Συνεπώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν όλα τα δεδομένα για τον σεισμό στην Εύβοια, και συστήνουν ψυχραιμία στους πολίτες και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω του ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, έσπασαν τζάμια σε επιχειρήσεις στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο, έπεσε η ψευδοροφή στο Α.Τ Μαντουδίου.

Ωστόσο συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το Α.Τ Μαντουδίου όπου έπεσε το ταβάνι την ώρα του μεγάλου σεισμού. Η ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευβοίας κάνει λόγο με ανακοίνωση της για επικινδυνότητα των κτηριακών δομών στο Νομό, χαρακτηριστικά ανέφεραν πως σήμερα θα μπορούσαμε να είχαμε νεκρό αστυνομικό η πολίτη.  

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο πρωινός ισχυρός σεισμός των 5,2 ρίχτερ στο Μαντούδι αποκάλυψε με τον πλέον πασιφανή τρόπο την «γύμνια» μας ως οργανισμού και την επικινδυνότητα των κτηριακών δομών του, όχι μόνο για τους συναδέλφους και Μέλη μας αλλά και για τους ίδιους τους συμπολίτες μας !!

Σήμερα θα μπορούσαμε να είχαμε αν όχι νεκρό συνάδελφο ή συμπολίτη μας, σίγουρα όμως σοβαρά τραυματία… Που; Στην κρατική κτηριακή δομή του Α.Τ. Μαντουδίου!!! Και συγκεκριμένα σε χώρο αναμονής πολιτών!!!
Δυστυχώς ως Δ.Σ. έχουμε από την πρώτη στιγμή αναδείξει σε όλους τους πολιτειακούς φορείς ως κορωνίδα των προβλημάτων μας, το τεράστιο πρόβλημα των ακατάλληλων κτηριακών δομών της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλο το νησί μας, με αποκορύφωμα το ίδιο κατ’ ευφημισμό Αστυνομικό «Μέγαρο» όπου στεγάζεται η Δ.Α. Ευβοίας (θυμίζουμε αρχές του έτους ότι ένα απλά δυνατό αεράκι έριξε ολόκληρη τζαμαρία στο εσωτερικό της οποίας στεγάζεται η γραμματεία του Τμήματος Τροχαίας Χαλκίδα).

Η απόλυτη αδιαφορία και απαξίωση όμως συνεχίζεται…
Ο καιρός των διαπιστώσεων και των ευχών τελείωσε. Το επόμενο χρονικό διάστημα η Ένωσή μας θα αναλάβει την πρωτοβουλία της συνάντησης με τους αρμοδίους φορείς προκειμένου να δεσμευτούν με χρονοδιαγράμματα για την μετεγκατάσταση όλων των προβληματικών κτηρίων που στεγάζονται οι Αστυνομικές Υπηρεσίες στο νησί μας.

Όπως ακριβώς πράξαμε, με το μόνο υπάρχον στην ιδιοκτησία της ΕΛ.ΑΣ., κτήριο του Α.Τ. Σκύρου που έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης.

Φαίνεται ότι ένας σύγχρονος Ηρακλής χρειάζεται για να σκοτώσει το τέκνο του Εγκέλαδου, την Λερναία Ύδρα, που στην περίπτωση μας, τα κεφάλια της ισοδυναμούν με όλα σχεδόν τα αστυνομικά κτήρια στον Νομό μας

Το evima.gr σας παρουσιάζει το πρώτο αποκλειστικό βίντεο από την στιγμή του μεγάλου σεισμού των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, στο Μαντούδι Ευβοίας.

Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, με τζαμαρίες να σπάνε, ενώ ειδικά κλιμάκια έχουν σπεύσει στην περιοχή, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να κουνηθεί ξανά η γη, λόγω μετασεισμών.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο του evima.gr, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ πετάγεται από την καρέκλα του την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Εύβοια και τρέχει προς τα έξω.

Την ίδια στιγμή πράγματα αρχίζουν να πέφτουν από τα ράφια του μίνι μάρκετ.

Αντίστοιχες εικόνες είδαμε και από το Μαντούδι μετά από τα 5,2 Ρίχτερ, όπου καταστήματα είδαν τα ράφια τους να… πηγαινοέρχονται ενώ στα σχολεία οι μαθητές αμέσως βγήκαν από τις αίθουσες.

Οι πρώτες εικόνες που δημοσίευσε το evima.gr δείχνουν μαθητές να έχουν βγει στα προαύλια των σχολείων, αλλά και προϊόντα να έχουν πέσει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μικρές κατολισθήσεις σε επαρχιακό δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά της κεντρικής Εύβοιας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχει υπάρξει αναστάτωση στους κατοίκους. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε σπασμένα τζάμια και πτώσεις ειδών από τα ράφια των καταστημάτων. Μέχρι στιγμής στις υποδομές δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη ενημέρωση. Μία μικρή κατολίσθηση στον δρόμο από Πήλι προς Βλαχιά προς την πλευρά της ακτής του Αιγαίου έχει εντοπιστεί και ήδη κινούνται τα μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί με τους μετασεισμούς. Οι έλεγχοι όμως συνεχίζονται σε όλες τις υποδομές».

Με απόφαση του δημάρχου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, σήμερα τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν τα μικρά παιδιά από τα σχολεία ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά θα επιστρέψουν με λεωφορεία στα σπίτια τους.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός και κατάρρευση ακινήτων», τόνισε ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Ταράχτηκαν» οι κάτοικοι της Εύβοιας λόγω του μεγάλου σεισμόυ των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή το πρωί της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου, με την καταγραφή των ζημιών να συνεχίζονται.

Οι Ευβοιώτες ταρακουνήθηκαν για αρκετά δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους. Το νέο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το evima.gr, δείχνει σοβάδες να έχουν πέσει από τον σεισμό σε σπίτι στο Προκοπί Ευβοίας.

«Στην αρχή νιώσαμε τη βιβλιοθήκη που είναι πλάι στις σκάλες να κουνιέται ενώ στο δευτερόλεπτο έπεφταν τα βιβλία το ένα μετά το άλλο. Με το που το αντιλήφθηκαμε, βγήκαμε απευθείας έξω», σημειώνει στο evima.gr κάτοικος της περιοχής.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr