Σεισμός στην Εύβοια: Σε εγρήγορση ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας- Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες
Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Σε εγρήγορση ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας- Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες

Ανάστατη η Εύβοια μετά τον νέο σεισμό που χτύπησε το νησί- Πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης ήταν και το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Ψαχνά Eύβοιας.

Εκπρόσωποι της Περιφέρειας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Εύβοιας, εκπρόσωποι της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΟ ο καθηγητής κ. Ευθύμης Λέκκας εκτίμησαν ότι «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» και ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή, με τον Ευθύμιο Λέκκα να εκτιμά ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε φάση εκτόνωσης.

Μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια, ακολούθησε μια σειρά μετασεισμών που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (29.12.2022), ο Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για τουλάχιστον 50 δονήσεις που «ταρακούνησαν» την περιοχή και ανησύχησαν τον κόσμο.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε ότι οι ειδικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, αλλά είναι νωρίς για να γνωρίζουν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Είναι ένα ρήγμα που δεν μένει ήσυχο» είπε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε σε επιφυλακή για αρκετές μέρες ακόμα».

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από το σύνολο των φορέων «θα διατηρήσουν αυξημένη ετοιμότητα» και μετά από εντολές που έχουν δοθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής θα συνεχίσουν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί η κατάρρευση μιας τζαμαρίας καταστήματος και ρωγμές σε παλιά κτίσματα.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία και, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 70 μετασεισμοί, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα. Ανέφερε δε ότι είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός.

O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός. Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Την Πέμπτη 29/12 αναμένονται στην περιοχή και μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν συνολικότερα παλιά κτίσματα που ενδεχομένως να έχουν υποστεί κάποιες βλάβες, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «οι πολίτες θα πρέπει να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικό σχέδιο σε ότι αφορά την προετοιμασία για τις επόμενες μέρες, καθώς όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για την σεισμικότητα της».

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης κ Γιώργος Κελαϊδίτης που μαζί με τους Δημάρχους, τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας μετείχαν στην σύσκεψη που οργανώθηκε στα Ψαχνά.

Όπως δηλώνει ο κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της σύσκεψης “ενημερωθήκαμε και για την σεισμικότητα της περιοχής, που έχει μία δυνατότητα να δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς. Όμως η σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι η αναμενόμενη. Είναι φυσικό όλος ο μηχανισμός έχει τεθεί σε ετοιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αναπτύσσεται όπως προβλέπουν τα σχέδια”.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr