Σεισμός στην Εύβοια: Τι προβλέπει το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» – Απαιτείται άμεση εφαρμογή
Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Τι προβλέπει το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» – Απαιτείται άμεση εφαρμογή

Ο νέος σεισμός στην Εύβοια φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» το οποίο θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή σύμφωνα και με έμπειρους σεισμολόγους.

Την άμεση εφαρμογή του σχεδίου «Εγκέλαδος» από τους αρμόδιους φορείς, ανέφερε ως επιτακτική ανάγκη ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Evima.gr, για τον σεισμό 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια το πρωί του Σαββάτου. Όπως εξήγησε, η σεισμική δραστηριότητα στο νησί μας είναι αυξημένη τους τελευταίους μήνες και αυτό υποδηλώνει ότι είναι πιθανός ακόμα και ένας νέος, ισχυρότερος μάλιστα, σεισμός.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως η εφαρμογή του σχεδίου «Εγκέλαδος» είναι απαραίτητη έτσι ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι σε κτήρια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Τι προβλέπει, όμως, το σχέδιο «Εγκέλαδος»; Το σχέδιο επικαιροποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, όπου και πάλι σε εκείνο το χρονικό διάστημα είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός στην Εύβοια, στους Ζάρακες όπως και σήμερα (22/4). Πρόκειται για ένα Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» αναλύει τι πρέπει να κάνει ο λεγόμενος κρατικός μηχανισμός και οι ΟΤΑ, αλλά και οι πολίτες. Σκοπός του Γενικού Σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμών.

Πρόκειται για σειρά δράσεων που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Δείτε όλο το σχέδιο «Εγκέλαδος 2»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr