Σεισμός στην Εύβοια: Το νησί κουνιόταν εδώ και 2 μήνες- Οι μαρτυρίες κατοίκων στο evima.gr
Ειδησεις ευβοια

Σεισμός στην Εύβοια: Το νησί κουνιόταν εδώ και 2 μήνες- Οι μαρτυρίες κατοίκων στο evima.gr

Αντίστροφη μέτρηση για την εκδήλωση των ισχυρών σεισμών στην Εύβοια φαίνεται πως είχε ξεκινήσει ήδη δύο μήνες πριν

Σχεδόν σύνηθες φαινόμενο ήταν το τελευταίο διάστημα οι σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια αφού πέραν από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί τα τελευταία εικοσιτετράωρα αλλά και την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που αναμενόμενα ακολούθησε αυτών, οι κάτοικοι του νησιού και ειδικότερα της περιοχής των Νέων Στύρων παρατηρούν πως σεισμοί, φυσικά πολύ μικρότερης κλίμακας, γίνονταν ήδη τους τελευταίους δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφουν οι πολίτες στο evima.gr- γεγονός που αναμφισβήτητα μπορεί να επαληθευθεί από τα δεδομένα των αυτόματων λύσεων-,  όλον τον Σεπτέμβρη αλλά και στα μέσα Οκτώβρη στην περιοχή εκδηλώνονταν μικροσεισμοί, χοντρικά της τάξης των 2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Καθώς λοιπόν η σεισμική δραστηριότητα είναι και ήταν έντονη το τελευταίο διάστημα στο νησί, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο mega, τόνισε πως η περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε ο σεισμός έχει άγνωστο ιστορικό και πως θα έπρεπε να είχε προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα το γεγονός πως ήδη στις 25 Οκτωβρίου ενδεικτικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει εκδήλωση προσεισμικού φαινομένου.

«Ήταν βιαστική τοποθέτηση ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Επιμένω ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην έχουμε τόσο μεγάλη βεβαιότητα. Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα έχουν εγγενώς την αβεβαιότητα. Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε ότι μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, διότι όλοι έχουμε πει ότι είναι σχεδόν μία άγνωστη περιοχή. Τώρα αρχίζουμε να την μαθαίνουμε, τώρα αρχίζει να «τρέχει» η καταγραφή των σεισμών, από την οποία μπορούμε να εξάγουμε χρήσιμες πληροφορίες, διότι αφενός δεν υπάρχει στην επιφάνεια εκδήλωση του ρήγματος και αφετέρου δεν έχουμε καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή», δήλωσε.

«Είναι μία αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας – και βάζω τον εαυτό μου μέσα – ότι δεν δώσαμε προσοχή, να πούμε γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα; Αποδεικνύεται ότι ήταν προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και πέρυσι στο Αρκαλοχώρι. Επί 4 μήνες κουνούσε συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr