Ειδησεις ευβοια

«Σφυριά»: Η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς στην Εύβοια και πάλι στο BBC

Για νέο αφιέρωμα στην αρχαία εμβληματική, "Σφυριά" η αλλιώς σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς στην Εύβοια, επανέρχεται το βρετανικό BBC στο νησί μας
«Σφυριά»: Η σφυριχτή γλώσσα της Αντιάς στην Εύβοια και πάλι στο BBC

Το ενδιαφέρον του βρετανικού καναλιού BBC, κερδίζει για άλλη μία φορά η σφυριχτή γλώσσα στην Εύβοια.

Η σφυριχτή γλώσσα, η αλλιώς “σφυριά” χρησιμοποιούταν για περίπου 2.500 χρόνια, οι κάτοικοι της Αντιάς, ενός ορεινού χωριού της Καρυστίας στην Εύβοια.

Είναι μια εντυπωσιακή λαλιά που μόνο εκείνοι καταλάβαιναν, αλλά πλέον έχουν απομείνει μόνο 6 άνθρωποι που τη «μιλούν».

Για την “σφυριά” είχε κάνει το 2017 εκτεταμένο αφιέρωμα το BBC.

Πριν ένα μήνα είχε σκηνοθέτης με άλλα δύο μέλη της παραγωγής επέστρεψαν στο χωριό και συναντήθηκαν με τον Παναγιώτη Τζαναβάρη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών, προκειμένου να γίνει σωστός προγραμματισμός νέων γυρισμάτων για αφιέρωμα.

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου επανήλθαν με δωδεκαμελές συνεργείο, το οποίο έκανε ολοήμερα γυρίσματα, τα οποία ξεκίνησαν από το Κέντρο Μελέτης και Διάσωσης της Σφυριχτής Γλώσσας με ενδεικτική διδασκαλία της γλώσσας και κατόπιν συνεχίστηκαν στο σπίτι του προέδρου, όπου έγινε λεπτομερής αναφορά στο παρελθόν το παρόν και το μέλλον της σφυριχτής Γλώσσας.

Κατόπιν με την καθοδήγηση της Σφυριχτής Γλώσσας, η Σάρα που είναι η παρουσιάστρια της εκπομπής κατευθύνθηκε στην βυσσινιά του κτήματος όπου μάζεψε βύσσινα και αφού βοήθησε στο καθάρισμα ακολούθησαν η παρασκευή του γλυκού και η κατανάλωση, από το σύνολο των μελών του συνεργείου.

Συμβολή στην όλη προσπάθεια είχε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κώστας Γιαννακάρης, με την μέριμνα καθαρισμού του Κέντρου και την συμμετοχή του στα γυρίσματα , ο Γιάννης Αποστόλου και οι νεαροί Παντελής και Κωνσταντίνος, που η συμμετοχή τους στα γυρίσματα ήταν μία ελπίδα για το μέλλον.

Σημαντική η συνεισφορά και από την Μαρία Κεφαλά, η οποία παρόλες τις αντιξοότητες συνεχίζει να παραμένει το σημείο αναφοράς του χωριού.

Τα επεισόδια θα αρχίσουν να προβάλλονται από τις αρχές του 2023 στην εκπομπή του BBC με τίτλο: « Σάρα η τελευταία γυναίκα στην γη».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ