Σμηνοσειρά στην Εύβοια: Τι είναι το φαινόμενο που σχετίζεται με το σεισμό
Ειδησεις ευβοια

Σμηνοσειρά στην Εύβοια: Τι είναι το φαινόμενο που σχετίζεται με το σεισμό

Χορός μετασεισμών ακολούθησε μετά τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (13/4) στην Εύβοια.

Όπως τόνισε η ακολουθία δεν μοιάζει για προσεισμική αλλά περισσότερο για σμηνοσειρά. Παράλληλα επεσήμανε πως το ιστορικό της περιοχής δεν μας δείχνει σεισμό μεγαλύτερο των 5,4R.

Τι είναι η σμηνοσειρά

Οι σεισμοί διακρίνονται σε επιφανειακούς (βάθος έως 20 km και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως 60 km), ενδιαμέσου βάθους (έως 300 km) και μεγάλου βάθους (300-720 km).

Οι σεισμοί δημιουργούνται λόγω της ξαφνικής ολίσθησης ενεργών ρηγμάτων οι συσσωρευμένες τάσεις στην επιφάνεια των οποίων υπερβαίνουν το όριο θραύσης του υλικού.

Το σημείο πάνω στην επιφάνεια του ρήγματος στο οποίο δημιουργείται ένας σεισμός ονομάζεται υπόκεντρο ή εστία, ενώ η προβολή του σημείου αυτού στην επιφάνεια ονομάζεται επίκεντρο. Το βάθος στο οποίο βρίσκεται η εστία ονομάζεται εστιακό βάθος.

Οι σεισμοί τύπου εμποδίου είναι κυρίως οριοπλακικοί, ενώ αυτοί του τύπου φράγματος είναι κυρίως ενδοπλακικοί και έχουν χαρακτηριστική μακρά περίοδο μετασεισμικής δραστηριότητας.

Ανάλογα με το αν η διεύθυνση διάδοσης της σεισμικής διάρρηξης είναι προς μία ή και τις δύο κατευθύνσεις επάνω στην επιφάνεια του ρήγματος, ο σεισμός ονομάζεται μονοκατευθυντικός ή δικαευθυντικός αντίστοιχα.

Ως σεισμική ακολουθία ορίζεται το σύνολο των σεισμών που γεννώνται σε ένα συγκεκριμένο χώρο σε ένα μικρό χρονικό διάστημα λόγω της δράσης ενός συγκεκριμένου συστήματος ρηγμάτων.

Σχεδόν όλοι οι κύριοι σεισμοί ακολουθούνται από μετασεισμούς, ενώ ορισμένοι έπονται προσεισμών.

Εάν σε μία σεισμική ακολουθία δεν διακρίνεται ένας σημαντικά μεγαλύτερος σεισμός από τους υπόλοιπους, η ακολουθία ονομάζεται σμήνος ή σμηνοσειρά.

Εύβοια: Ποια η πιθανότητα να έχουμε σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ

Η πιθανότητα να έχουμε σεισμό πάνω από 5R ή έστω 5.4 είναι εξαιρετικά μικρή. Δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν μετά τον σεισμό των 4,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (13/4) στην Εύβοια.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν μεγέθους 3,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός στη Βόρεια Εύβοια καταγράφηκε στις 05:23, με επίκεντρο δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας και έγινε αισθητός και στη Σκιάθο.
Ακολούθησαν τουλάχιστον 14 μετασεισμοί στην περιοχή.

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Μιλώντας στο evima.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι δεν εμπνέει ανησυχία ο σεισμός αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο.

«Ο σεισμός προήλθε από ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων που υπάρχει στην περιοχή και μπορούν να δώσουν και μεγαλύτερο σεισμό αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος», πρόσθεσε

Η Εύβοια δεν σταμάτησε να «κουνιέται» έκτοτε καθώς νέος δυνατός σεισμόςσ ημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα καταγράφηκε  σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Ο νέος σεισμός εκδηλώθηκε στις 05:02 στην Ιστιαία και από εκείνη την ώρα έχουν σημειωθεί δέκα μετασεισμοί μικρού μεγέθους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr