Sos στη Χαλκίδα: H δημόσια υγεία φτάνει τα όρια της επικινδυνότητας
Ειδησεις ευβοια

Sos στη Χαλκίδα: H δημόσια υγεία φτάνει τα όρια της επικινδυνότητας

Πρόκειται για το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης στην περιοχή του δήμου Χαλκιδέων και της αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Το φλέγον θέμα της τραγικής κατάστασης στην υγειονομική κάλυψης στην περιοχή του δήμου Χαλκιδέων και της αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου Χαλκίδας ως δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας έφερε στην επιφάνεια η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η Γρανέττα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, στα πλαίσια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας έθεσε στη Δημοτική Αρχή το εξής ερώτημα: Τι μέτρα παίρνει, ώστε να αντιμετωπιστούν οι  ελλείψεις στην υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της πόλης και αν προτίθεται να αξιοποιήσει το παλιό νοσοκομείο της Χαλκίδας ως δομές Υγείας και Πρόνοιας;

Η Δήμαρχος δεσμεύτηκε πως θα επικοινωνήσει με τον υπουργό Υγείας για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών αλλά απέρριψε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου ως δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας θέτοντας ως προτεραιότητα τη μετατροπή του σε υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον ανακοίνωσε την προσεχή λειτουργία δημοτικών ιατρείων.

Στη δευτερολογία της  η Γρανέτα Τσιβίκα σημείωσε πως «τη  μεγαλύτερη προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού της πόλης την ώρα μάλιστα που η κατάσταση της δημόσιας υγείας φτάνει τα όρια της επικινδυνότητας για την ασφάλεια ασθενών και υγειονομικών. Ειδικά  όταν μιλάμε για την υγεία που αποτελεί υψίστης σημασίας κοινωνικό αγαθό που έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή μας». Ακόμα, το κτήριο του παλαιού νοσοκομείου διαθέτει εγκαταστάσεις (παροχή οξυγόνου κλπ) που μπορούν να αξιοποιηθούν και να στηρίξουν την επαναλειτουργία του ως δομή υγείας.

Τα δημοτικά ιατρεία που σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή να θέσει σε λειτουργία,  είναι αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος στην κατεύθυνση επιβάρυνσης του Δήμου με μια ακόμη επιπλέον αρμοδιότητα χωρίς να εξασφαλίζεται η αναγκαία και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό , όπως ακριβώς συμβαίνει με τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και τη σχολική στέγη. Το συγκεκριμένο μέτρο που είναι ημίμετρο και αποτελεί κεντρικό σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, έρχεται να αντικαταστήσει την υποχρηματοδότηση του κυβέρνησης με όρους ανταποδοτικότητας  μέσω των δημοτικών ιατρείων.

 Με τι προσωπικό άραγε θα στελεχωθούν αυτά τα ιατρεία; Πως θα αμείβονται οι εργαζόμενοι; Που θα στεγαστούν; Θα εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις λειτουργίας ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Και αν ο στόχος είναι αυτός γιατί δε γίνονται προσλήψεις και ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος ΚΥ με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του;

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελείται από ένα δίκτυο βασικών παροχών αναγκαίων για την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση της υγείας των πολιτών. Ως τμήμα της υγειονομικής κάλυψης του λαού πρέπει να παρέχεται εξολοκλήρου με ευθύνη του κράτους , με γενναία χρηματοδότηση ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του πληθυσμού σε υγεία υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν και όχι με όρους ανταποδοτικότητας και ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση της Γρανέττας Τσιβίκα:

«Η κατάσταση που επικρατεί στην υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως τραγική και αυτό αποτυπώνεται βέβαια και στον τρόπο που λειτουργούν οι μονάδες Υγείας της πόλης μας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το νοσοκομείο της Χαλκίδας, αν και με αστραφτερό περιτύλιγμα, στενάζει κάτω από τη γύμνια του με ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αφού λειτουργεί με οργανόγραμμα του 2012 και το 40% των εργαζομένων του είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η μετεγκατάσταση του 3 χρόνια πριν δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία στελέχωση του σε έμψυχο δυναμικό,ώστε να ανταποκρίνεται στις πολλαπλάσιες απαιτήσεις όσο αφορά το χώρο αλλά και τις ανάγκες του πληθυσμού της πόλης.

Αν και δημιουργήθηκαν νέα  τμήματα ιδιαίτερα σημαντικά , κάποια από αυτάόπως  η ψυχιατρικήκλινική,η  νοσηλευτική μονάδα βρεφών και πρόωρων, δεν λειτούργησανποτέ. Κλινικές όπως η παθολογική και η χειρουργική είναι καθημερινά πλήρεις με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται περιστατικά ακόμη και στην κλινική Covid.

Η στελέχωση του  τμήματος των επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ ) είναι ανεπαρκέστατη, σε σημείο που να αγγίζει την επικινδυνότητα.Από τις  8 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών  είναι  καλυμμένες οι 4  και τα κενά έρχονται να καλύψουν γενικοίγιατροί από το ΚέντροΥγείας Ψαχνών και οι ειδικευόμενοι γιατροί οι οποίοι ταυτόχρονα βρίσκονται και σε κλινικές . Επιπλέον η διαλογή , δηλ. η εκτίμηση σοβαρότητας και επείγοντος γίνεται μόνο από νοσηλευτή .

Από τις6 χειρουργικές αίθουσες υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργούν μόνο οι 3 ενώ υπάρχουν στη λίστα αναμονής εκατοντάδες τακτικά περιστατικά και επιπλέον τα επείγοντα σε καθημερινή βάση.Ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί μόνο 2φορές την εβδομάδα.

Αυτά ήταν μόνο μερικά παραδείγματα από τις ελλείψεις του νοσοκομείου το οποίο έχει αυτή τη στιγμή 183 κενές οργανικές θέσεις για τη νοσηλευτική υπηρεσία, 76 για τη διοικητική και 23 για την ιατρική υπηρεσία . Τα κενά που υπάρχουν έρχονται να καλύψουν, οι μετακινήσεις προσωπικού όχι μόνο από τμήμα σε τμήμα αλλά και από μια μονάδα υγείας σε άλλη . Είναι χαρακτηριστικό ότι έρχεται ακτινολόγος από το νοσοκομείο Καρύστου για εφημερία στο νοσοκομείο Χαλκίδας,ότι αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο Χαλκίδας πηγαίνει στο νοσοκομείο της Λαμίας .  Υγειονομικό προσωπικό ως περιοδεύων θίασος! Εργαζόμενοι που έκαναν υπεράνθρωπες προσπαθείς να τα βγάλουν πέρα με την πανδημία, συνεχίζουν σε ίδιους ρυθμούς υπερεργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δική τους υγεία και την ασφαλή και σωστή αντιμετώπιση των ασθενών.

Αυτή είναι η εικόνα από τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας που παρέχεται στους κατοίκους της πόλης αλλά και του νομού.Σχεδιασμένα και σταδιακά υποβαθμίζεται ώστε να υποκατασταθεί από νοσοκομείο επιχείρηση  όπου πρόσβαση θα έχουν μόνο, όσοι διαθέτουν γεμάτο πορτοφόλι. Ο στόχος είναι δημόσιες δομές υγείας που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε λογική ανταποδοτικότητας και η ενίσχυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην υγεία. Το έγκλημα δε ,  απέναντι σε ότι έχει απομείνει στη δημόσια υγεία,  έρχεται να ολοκληρωθεί με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία όπου νομιμοποιείται το ¨φακελάκι¨ και το κριτήριο του επείγοντος, μόνο η βαρύτητα της ασθένειας δε θα είναι. Με λίγα λόγια υγεία εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Και βέβαια ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που περιλαμβάνει το Κέντρο Υγείας  Χαλκίδαςκαι τα περιφερειακά ιατρεία , τις δομές ΤΟΜΥ.

Το Κέντρο Υγείας Χαλκίδας αποτελεί τη βασική δομή Πρωτοβάθμιας φροντίδας της πόλης και παρόλα αυτά,συστηματικά απαξιώνεται. Δεν έχει καν τις απαραίτητες ειδικότητες γιατρών, όπως καρδιολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, χειρουργό, ορθοπεδικό και πολλές άλλες. Δύο γενικοί γιατροί και ένας παθολόγος αντιμετωπίζουν την πλειοψηφία των ασθενών. Δεν υπάρχει καρδιογράφος και με απινιδωτή εφοδιάστηκε λίγους μήνες πριν. Ένα μικροβιολόγος και ένας ακτινολόγος καλύπτουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, με το μικροβιολογικό εργαστήριο να αναλαμβάνει δείγματα αιμοληψιών  από άλλα 5 Κέντρα Υγείας εντός και εκτός νομού. Επιπλέον λειτουργεί και ως  εμβολιαστικό κέντρο.

Στο χώρο του Κέντρου Υγείας στεγάζεται το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ το οποίο καλύπτει τις ανάγκες σε φάρμακα υψηλού κόστους για ασθενείς της Εύβοιας και της Βοιωτίας με μοναδικό υπάλληλο μία φαρμακοποιό!Εκτός των ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα, η υποδομή αυτή καθαυτή είναι απαράδεκτη. Πρόσφατα έπεσαν σοβάδες στο μικροβιολογικό εργαστήριο και το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥ και από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Αυτή λοιπόν θα έπρεπε να είναι η κατάσταση των δομών υγείας στην πόλη μας ; Αυτό δικαιούνται οι δημότες της το 2024; Την εποχή που η ιατρική επιστήμη, η τεχνολογία έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο και υπάρχει πλούσιο έμπειρο υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων;

Προφανώς και όχι. Προφανώς και υπάρχουν οι δυνατότητες να απολαμβάνουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου . Δικαιούμαστε νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε έγκαιρα να εξεταζόμαστε και να θεραπευόμαστε με κριτήριο την υγεία μας. Δικαιούμαστε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυσικοθεραπευτών, που θα εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των κατοίκων της πόλης σε μια υποδομή που θα πληροί τις προϋποθέσειςγι’ αυτή την ολοκληρωμένη φροντίδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το παλιό νοσοκομείο πληροί όλες τις προϋποθέσεις και  θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να στεγάσει Δομές Υγείας όπως το Κέντρο Υγείας Χαλκίδας, καθώς και άλλες Δομές Πρόνοιας με την ανάλογη ανακαίνιση και μεταρρύθμιση. Ένα Κέντρο Υγείας πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο το οποίο επιπλέον θα αποσυμφορήσει  και το νοσοκομείο της πόλης από το μεγάλο όγκο περιστατικών που αυτό αντιμετωπίζει.

Με βάση όλα τα προαναφερθέντα που αποτελούν υψίστης σημασίας ζήτημα για όλο το λαό, θέλουμε να μας ενημερώσετε ,σε τι ενέργειες θα προβεί η Δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση να ενισχυθούν οι δομές Υγείας της πόλης και αν προτίθεται να κάνει χρήση του παλιού νοσοκομείου γι’ αυτό το σκοπό, ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της πόλης σε παροχές  Υγείας-Πρόνοιας».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr