«Στα κάγκελα» η Εύβοια για τις ιδιωτικοποιήσεις στο νερό: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα
Ειδησεις ευβοια

«Στα κάγκελα» η Εύβοια για τις ιδιωτικοποιήσεις στο νερό: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα

Με σύνθημα «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΕΥΑ Χαλκίδας στην οδό Νεοφύτου 69.

«Στα κάγκελα» είναι τις τελευταίες ημέρες οι Εύβοια στο περιθώριο των σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις στο νερό.

Με σύνθημα «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΕΥΑ Χαλκίδας στην οδό Νεοφύτου 69.

«Όχι στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού», τονίζει στη σχετική ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο ζητώντας να αποσυρθεί το, όπως το χαρακτηρίζουν, απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Να αποχωρήσουν οι εργολάβοι και να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νερό και τη διαχείρισή του.

Να έχουμε φτηνό και ποιοτικό νερό με άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

Να μην υφίσταται διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Καμπανάκι για την ιδιωτικοποίηση του νερού έκρουσε κατά την διάρκειας της συνεδρίασης της ΠΕΔ  Στερεάς Ελλάδας και ο δήμαρχος Μαντουδίου λίμνης Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Στο Δίστομο πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 18 Μαρτίου η συνεδρίαση και η Εύβοια έχει δυνατή εκπροσώπηση.

Παρόντες είναι οι δήμαρχοι Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, η Μαρία Βερούχη Λεμονιά και η Τζοβάννα Γκόγκου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης η ένταξη του νερού στη ρυθμιστική αρχή ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του.

Αυτό συνδέεται με την προσπάθεια που γίνεται αυτές τις μέρες νομοθετικά για συγχώνευση των ΔΕΥΑ των Δήμων ανά περιφερειακή ενότητα.

Πρέπει να αντιδράσουμε είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Ζήτησε ωστόσο να παρθεί ψήφισμα για να το στείλουν στην ΚΕΔΕ.

Tην αντίθεση της στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων στην ύδρευση εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως την ώρα που όλη η χώρα πενθεί τα παιδιά της μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη και ζητά πειστικές απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας φέρνουν Πολυνομοσχέδιο-Σκούπα 264 άρθρων με πρωτοφανείς ρυθμίσεις για τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα , την ενέργεια και την ιδιωτικοποίηση του ΝΕΡΟΥ, με χρόνο διαβούλευσης από ελάχιστο έως ανύπαρκτο.

Όπως υπογραμμίζει, η  επιχειρούμενη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων (κατά τα πρότυπα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας!) αποτελεί ακόμα μια ιδεολογική εμμονή της Κυβέρνησης στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των πάντων αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα έχουν αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και ενάντια στις αντιρρήσεις φορέων και οργανώσεων.

«Τη στιγμή που η Διεθνής Κοινότητα και ο ΟΗΕ προκρίνουν δράσεις προστασίας του φυσικού πόρου εργάζονται προς μια Παγκόσμια Συμφωνία για το Νερό, η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», προσθέτει και συνοψίζει πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για δημόσια αγαθά υψίστης σημασίας: νερό, δάση, βιοποικιλότητα, ΑΠΕ και ενεργειακή δημοκρατία δεν πρέπει να περάσουν!

Κεντρική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος στην ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και το περιβάλλον, εξηγεί και δηλώνει πως η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διασφαλίσει πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό προχωρώντας στην ακύρωση του πολυνομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr