Στη Βουλή το θέμα των δικαστηρίων στην Εύβοια
Ειδησεις ευβοια

Στη Βουλή το θέμα των δικαστηρίων στην Εύβοια

Στη Βουλή το θέμα με την αλλαγή στον δικαστικό χάρτη, που ζητάνε να παραμείνουν τα δικαστήρια σε Ιστιαία, Κάρυστο και δήμο Κύμης Αλιβερίου. 

Ο βουλευτής της Εύβοιας έφερε το θέμα στη Βουλή και ζήτησε να παραμείνουν τα δικαστήρια στους δήμους Ιστιαίας, Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου

Στην Ολομέλεια της Βουλής, μίλησε χθες βράδυ ο Θανάσης Ζεμπίλης, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης», που ψηφίζεται σήμερα.

Ο κ. Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη να παραμείνουν στην Εύβοια τα πρωτοβάθμια δικαστήρια στους δήμους Καρύστου, Ιστιαίας και Κύμης Αλιβερίου. Είπε, χαρακτηριστικά: «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει επίσης σημαντικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης. Προς την ίδια κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους δικαίου αναμένεται στο επόμενο διάστημα και ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας, που θα αποτελέσει βαθιά τομή στην ελληνική δικαιοσύνη. Μια μεγάλη μεταρρύθμιση που λαμβάνει υπόψιν,ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του ελλαδικού χώρου, όπως η νησιωτικότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, που είναι το δικαίωμα των δικαιωμάτων. Στην Περιφερειακή μου Ενότητα με τα δύο νησιά, την Εύβοια και την Σκύρο, κρίνεται απαραίτητη η ενδυνάμωση του Εφετείου της Εύβοιας και η λειτουργία πρωτοβάθμιων δικαστηρίων στους δήμους Ιστιαίας, Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου. Αποτελεί ζητούμενο, συνεπώς, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ποιότητας των αποφάσεων της και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι όπως είχε πει ο σπουδαίος φιλελεύθερος φιλόσοφος ο Μοντεσκιέ η ελευθερία των πολιτών εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα της ποινικής νομοθεσίας».

Και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να κάνω τρεις επισημάνσεις: 

Η Πρώτη: Η αυστηροποίηση των ποινών αποτελεί μια πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην κρατούσα φιλοσοφία για σχετικά χαμηλές ποινές και για δεύτερη ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους και από την άλλη πλευρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το δικαίωμα προστασίας των πολιτών. Θα πρέπει, μάλιστα, να παραδεχθούμε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης η ζυγαριά γέρνει προς την αποκλιμάκωση της ποινικής καταστολής και την υιοθέτηση εναλλακτικών ποινών, στο πλαίσιο ενός φιλελεύθρου αναλογικού και επιεικούς συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

Επισήμανση δεύτερη: 

Επειδή η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι η αυστηροποίηση τις περισσότερες φορές είναι ατελέσφορη ως προς την πάταξη της εγκληματικότητας θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην πρόληψη.

Ιδιαίτερα, σε αδικήματα που εκδηλώνουν με ακραίο τρόπο την ενδοοικογενειακή, την οπαδική, τη νεανική και την έμφυλη βία κατά των γυναικών. Απαιτούνται, παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης, προκειμένου να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που τυφλώνουν και κάποιες φορές σκοτώνουν. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του ΠΡΘ για την σύσταση επιστημονικής επιτροπής, που θα εκπονήσει την Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, που παρουσιάζει επικίνδυνη έξαρση τελευταία.

Τρίτη επισήμανση: Η παραμονή για μεγαλύτερο διάστημα στις φυλακές αυξάνει τον κίνδυνο ιδρυματισμού των κρατουμένων. Και οι συνθήκες στις φυλακές έχουν μεγάλη σημασία, όχι μόνο γιατί αποτελούν τον καθρέπτη μιας κοινωνίας, αλλά και για λόγους δημόσιας τάξης. Αργά ή γρήγορα, τους κρατουμένους θα τους συναντήσουμε και πάλι μπροστά μας μετά την αποφυλάκισή τους. Και έχει σημασία τότε αυτός που προκάλεσε ένα εξ αμελείας δυστύχημα, να μην έχει μυηθεί στην βαριά εγκληματικότητα. Είναι προφανές, συνεπώς, ότι ο υποτροπιασμός στην εγκληματικότητα είναι δείκτης της αποτυχίας και της παρακμής μιας κοινωνίας, δείκτης αποτυχίας ενός ολόκληρου πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερκορεσμού των φυλακών, που αναμένεται να οξυνθεί κατά το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο υπερπληθυσμός αυτός είναι η συχνότερη καταδίκη της χώρας μας για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣ, για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στις φυλακές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 47 μέλη του Σ της Ε σε επίπεδο καταδικαστικών αποφάσεων, η Ελλάδα έκανε παρέα με κράτη, όπως η Ρωσία και η Τουρκία. Και αυτό είναι κάτι που αμαυρώνει την εικόνα και μας αδικεί , διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα δημοκρατίας και ασφάλειας δικαίου.

Ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στις δολοφονίες Τοπαλούδη και Καμπανού

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε: «Ο «σύγχρονος» νομικός πολιτισμός ορθά επιβάλει σε μια πολιτισμένη κοινωνία να νοιάζεται και για τους πολίτες που εγκληματούν. Να τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Να τους δίνει δηλαδή την ευκαιρία που οι ίδιοι δεν έδωσαν στα θύματα τους. Γιατί η Ελένη Τοπαλούδη, ο Άλκης ο Καμπανός και τόσα άλλα θύματα δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία. Αυτό όμως που δεν επιτρέπεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι να νοιάζεται περισσότερο για τους εγκληματίες , από όσο νοιάζεται για τα θύματα τους, από όσο νοιάζεται για το κοινωνικό σύνολο. Διότι, στην περίπτωση αυτή διαχέεται μία γενική αίσθηση ανομίας και ατιμωρησίας. Και η ατιμωρησία αναπόφευκτα συνδέεται με το κορυφαίο ζήτημα της ασφάλειας. Με το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να αισθάνεται ασφαλής στην πόλη και την γειτονιά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις μέρες μας το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί, καθώς έχει δεχθεί τις επιδράσεις του Διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης. Και αυτό συνεπάγεται την ανάγκη προώθησης διαρκώς νέων πολιτικών στον πόλεμο κατά της βαριάς και της μικρομεσαίας εγκληματικότητας, που συνεχώς εξελίσσεται. Νέων πολιτικών που προσαρμόζουν το ποινικό πλαίσιο στις ανάγκες μιας νέας εποχής και σε προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση. Τι κ’ αν κάθε χρόνο κατακαίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, χάνονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, και ολόκληρες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια και ο Έβρος, βιώνουν οικολογική καταστροφή; Στο δια ταύτα, βλέπουμε να μην μπαίνει κανένας φυλακή! Αυτό το φαινόμενο θέλει να αντιμετωπίσει το Σ/Ν, που με κύριο μέσο την έκτιση των ποινών, επιχειρεί να καταπολεμήσει το αίσθημα ατιμωρησίας και να εκπέμψει το μήνυμα ότι η ελληνική δικαιοσύνη, ότι η πολιτεία είναι παρούσα, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας: Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι το παρόν ΣΝ θέτει τις εγγυήσεις και τα όρια που επιτρέπουν την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών. Γιατί, μια κοινωνία πρέπει να νοιάζεται για όλους. Και κυρίως να ακούει και την φωνή όσων βίωσαν την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα και την κακοποίηση. Να ακούει φωνές, όπως της Μυρτούς της Πάρου, αλλά και όλων των θυμάτων, που ζητούν δικαίωση!».

athanasios zebillis
8:56 π.μ. (πριν από 2 ώρες)

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr