Ειδησεις ευβοια

«Στιφάδο της Παναγίας» στην Εύβοια: Γιατί δεν έγινε ανήμερα Δεκαπενταύγουστο το έθιμο – Πότε θα γίνει

«Στιφάδο της Παναγίας» στην Εύβοια: Γιατί δεν έγινε ανήμερα Δεκαπενταύγουστο το έθιμο – Πότε θα γίνει
Πανηγυρική προετοιμασία του παραδοσιακού στιφάδου της Παναγίας στον Οξύλιθο.

Με βαθιά πίστη, παράδοση και συλλογικότητα γιόρτασε και φέτος ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου τον Δεκαπενταύγουστο στον Οξύλιθο, με την καθιερωμένη προετοιμασία του φημισμένου στιφάδου της Παναγίας να αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.

Ο εορτασμός θα γίνει φέτος στις 16 Αυγούστου, επειδή ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, Παρασκευή, είναι ημέρα νηστείας

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κάτοικοι και εθελοντές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να συμμετάσχουν στον καθαρισμό των κρεμμυδιών, μια διαδικασία που συμβολίζει όχι μόνο τη μαγειρική προετοιμασία, αλλά και τη βαθιά ενότητα και το πνεύμα συνεργασίας των ανθρώπων του χωριού.

Η ημέρα συνεχίστηκε με τον καθαρισμό και την κοπή των κρεάτων, την προετοιμασία της μελιτζάνας, ενώ το απόγευμα ξεκίνησε και ο καθαρισμός της ντομάτας. Κάθε στάδιο έγινε με ιδιαίτερη φροντίδα, αγάπη και μεράκι από τους κατοίκους και τους εθελοντές που έδωσαν για ακόμη μια χρονιά δυναμικό παρών.

Το στιφάδο της Παναγίας, μαγειρεμένο παραδοσιακά και με υλικά της περιοχής, αποτελεί πλέον γαστρονομικό σύμβολο του Οξυλίθου και συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες επισκέπτες και προσκυνητές που θέλουν να ζήσουν από κοντά αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η παράδοση συνεχίζει να ζει και να ενώνει – με επίκεντρο την πίστη, τον εθελοντισμό και την αγάπη για τον τόπο.

Το έθιμο του στιφάδου τον Δεκαπενταύγουστο στον Οξύλιθο

Το στιφάδο του Δεκαπενταύγουστου στον Οξύλιθο είναι ένα παραδοσιακό έθιμο που λαμβάνει χώρα στον οικισμό Οξύλιθος στην Εύβοια, κατά τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, προσφέρεται σε όλους το φημισμένο παραδοσιακό στιφάδο, το οποίο ετοιμάζεται με τα κρεμμύδια και βράζεται σε καζάνια με ξύλα.

Η προετοιμασία του φαγητού είναι μια τελετουργική διαδικασία που περνά από γενιά σε γενιά.

Επιπλέον, το έθιμο αυτό είναι μια ευκαιρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να απολαύσουν μια αυθεντική γευστική εμπειρία και να γιορτάσουν μαζί την Παναγία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr