
Τα φίδια… έζωσαν την Εύβοια – Απανωτά τα περιστατικά
Το καλοκαίρι έφερε εκτός από τη ζέστη και αρκετά φίδια στην Εύβοια, προκαλώντας προβληματισμό στους κατοίκους.Ένα από τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε καλοκαίρι η Εύβοια, δεν είναι άλλο από τα φίδια. Από την άνοιξη, όταν και οι περισσότεροι ξεκινούν τις διαδικασίες καθαρισμών σε χωράφια και καλλιέργειες, αρχίζουν κάθε χρόνο να εμφανίζονται τα φίδια. Πολλά από αυτά είναι ακίνδυνα σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν όμως και τα δηλητηριώδη όπως η οχιά, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και απαιτούν μεγάλη προσοχή.
Το φετινό καλοκαίρι, τα φίδια φαίνεται πως έχουν πληθύνει στην Εύβοια και αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά, με φίδια να κρύβονται μέσα σε χωράφια, σπίτια, πηγάδια ακόμα και σε… γαλότσες αγροτών, προκαλώντας έτσι τον τρόμο στους κατοίκους.

Ειδικότερα το συμβάν με τον 51χρονο, που δαγκώθηκε από φίδι και οδηγήθηκε σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.
Τι κάνουμε αν δούμε φίδι στην Εύβοια
Σύμφωνα με τον physiodifi, εάν συναντήσουμε ένα φίδι στο σπίτι ή τον κήπο μας δεν θα πρέπει να το σκοτώσουμε αλλά να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
- Πριν από οτιδήποτε άλλο αφομοιώνουμε την βασική αρχή. Δεν το σκοτώνουμε, δεν το τραυματίζουμε.
- Δεν κάνουμε τίποτα. Συνήθως είναι η πιο εύκολη και αποτελεσματική λύση. Ένα φίδι δεν έχει κανέναν λόγο να μείνει σε έναν χώρο χωρίς τροφή και θα φύγει μόνο του αρκεί να βρει ανοικτό το πέρασμα από το οποίο μπήκε. Αν βέβαια υπάρχει τροφή -όπως ποντίκια- μέσα στο σπίτι, τότε φίδι δεν είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα.
- Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε εάν είναι δηλητηριώδες ή όχι.
- Απομακρύνουμε παιδιά, κατοικίδια ζώα και ανθρώπους που φοβούνται.
- Αν είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι οχιά, χρησιμοποιούμε γάντια και ειδικά εργαλεία αν υπάρχουν για να το χειριστούμε.
- Το τοποθετούμε σε ειδική υφασμάτινη σακούλα ή μαξιλαροθήκη ή πλαστικό δοχείο με οπές.
- Το μεταφέρουμε σε απόσταση από την κατοικία που βρέθηκε, εάν ανήκει στην πανίδα της περιοχής.
- Αν δεν αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι για να κάνουμε τα παραπάνω, τότε χρησιμοποιούμε μια σκούπα για να το κατευθύνουμε προς την έξοδο. Δεν χρειάζονται βίαιες κινήσεις και προσέχουμε μην το τραυματίσουμε.
- Αν αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη απευθυνόμαστε σε επίσημο φορέα που δραστηριοποιείται σε θέματα ερπετών (όπως Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Μ.Γ.Φ.Ι.). Σε αστικές περιοχές μπορούμε να απευθυνθούμε και στην Πυροσβεστική.
Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr