Βόρεια Εύβοια: «Κραυγή αγωνίας» για τις επερχόμενες κακοκαιρίες- Ζητά έργα εδώ και τώρα
Ειδησεις ευβοια

Βόρεια Εύβοια: «Κραυγή αγωνίας» για τις επερχόμενες κακοκαιρίες- Ζητά έργα εδώ και τώρα

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας ζητούν να γίνουν δεσμεύσεις για τα αιτήματα τους και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης αυτών.

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ζητάνε κάτοικοι από το Μετόχι του δήμου Λίμνης- Μαντουδίου-Αγίας Άννας στην Εύβοια,  μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή από την κακοκαιρία Daniel.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους εκτός απ’ ότι η κακοκαιρία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους του χωριού, κατέστρεψε την υπάρχουσα υποδομή προστασίας από τα πλημμυρικά φαινόμενα που υπήρχε ενώ το υπό κατασκευή έργο, δεν ολοκληρώθηκε.

Σημειώνουν μάλιστα πως από την πρώτη βροχή, το χωριό βρέθηκε σε ακόμη χειρότερη κατάσταση αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Ζητούν έτσι να γίνουν δεσμεύσεις για τα αιτήματα τους και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης αυτών.

Η ανακοίνωση αναλυτικά

Μετά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των κατοίκων του χωριού, δυστυχώς οι ανησυχίες τους επαληθεύτηκαν με την πρώτη βροχή. Ένα έργο το οποίο ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση μετά την φωτιά του 2021, με ευθύνη του δήμου ξεκίνησε τέλος Μαρτίου χωρίς επιστημονική μελέτη. Εκτός από ότι δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους του χωριού, κατέστρεψε την υπάρχουσα υποδομή που υπήρχε και με την μη ολοκλήρωση του υπό κατασκευή έργου, με την πρώτη βροχή το χωριό βρέθηκε σε ακόμη χειρότερη κατάσταση αντιπλημμυρικής θωράκισης. Η κατάσταση αυτή έφερε σε κίνδυνο τους κατοίκους και οι περιουσίες τους καταστράφηκαν για ακόμη μια φορά. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Όσον αφορά τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες, αντί να γίνουν την άνοιξη όπως θα έπρεπε, έγιναν μετά από τεράστια καθυστέρηση και χωρίς να προβλέψουν την κατεύθυνση της ροής του βρόχινου νερού προς το χωριό. Αποτέλεσμα της παραπάνω κίνησης ήταν οι τόνοι νερού και φθαρτών υλικών να καταλήξουν στο χωριό. Δήμος, Περιφέρεια και Δασαρχείο έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Να μπούνε τα απαραίτητα μηχανήματα στους δασικούς δρόμους πάνω από το χωριό, ώστε να αποκοπεί η κατεύθυνση του νερού σε αυτό .

Άμεσα και δίχως καθυστέρηση να καθαριστεί η υπάρχουσα αντιπλημμυρική υποδομή (παλιά).Σε καμία περίπτωση να μην καταργηθεί.

Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων εδώ και τώρα με νέα επιστημονική μελέτη που θα καλύπτει στο 100% την αντιπλημμυρική θωράκιση του χωριού.

Δήμος και Περιφέρεια να πιέσουν την κεντρική κυβέρνηση για να δοθούν οι αποζημιώσεις γιατί από την εμπειρία που αποκτήσαμε από την καταστροφική πλημμύρα του 2018 και την φωτιά του 2021 οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν ανταποκρίνονται στο ύψος της αξίας των περιουσιών που καταστράφηκαν

Συντήρηση των αγροτικών και δασικών δρόμων και να καθαριστούν οι σούδες και τα αποστραγγιστικά κανάλια του κάμπου.

Ολοκλήρωση των καταγραφών των ζημιών και οι αποζημιώσεις στο εκατό τοις εκατό και στο ύψος της αξίας των περιουσιών.

Οι κάτοικοι της κοινότητας Μετοχίου απαιτούμε σύγκληση Δημοτικού συμβουλίου (έκτακτου) ώστε να δοθούν δεσμεύσεις στα αιτήματα μας και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης αυτών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr