Καιρός: Έρχεται η ψυχρή λίμνη – Τι είναι και ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»
Καιρός

Καιρός: Έρχεται η ψυχρή λίμνη – Τι είναι και ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη» και πώς δημιουργείται

Αλλάζει ο καιρός το προσεχές Σαββατοκύριακο (25-26.05.24), όποτε και αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, με την επέλαση της «ψυχρής λίμνης».

Μάλιστα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφερόμενος στην αστάθεια του καιρού, εξηγεί το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», σε νέα ανάρτησή του στο Χ.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, «ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού, θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά».

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες. Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr