Καιρός: «Φωτιά» το φετινό καλοκαίρι – Πόσο καυτό θα είναι
Καιρός

Καιρός: «Φωτιά» το φετινό καλοκαίρι – Πόσο καυτό θα είναι

Πόσο ζεστό θα είναι το φετινό καλοκαίρι και τι θα πρέπει να προσέξουμε.

Τη φετινή χρονιά δεν ζήσαμε έντονο κρύο με εξαίρεση ελάχιστες ημέρες. Μάλιστα ο φετινός Φλεβάρης ήταν από τους πιο ζεστούς τα τελευταία χρόνια. Ανησυχία υπάρχει ωστόσο για το πόσο ζεστό θα είναι το φετινό καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Κώστα Καρτάλη θα πρέπει να ανησυχούμε για το γεγονός ότι η θερμοκρασία αυξάνεται, όμως είναι κατηγορηματικός για τις αναφορές περί Σαχάρας ή περί θερμοκρασιών όπως στη Βραζιλία. Κάτι τέτοιο, λέει, μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν θα γίνει στην Ελλάδα.

Τονίζει μάλιστα ότι είναι απαραίτητο οι πόλεις να θωρακιστούν με περισσότερο πράσινο, πιο θερμικά μονωμένα κτίρια, λιγότερη κυκλοφορία οχημάτων, μέτρα που δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Άλλωστε, όπως λέει, οι τουρίστες εξετάζουν και την ασφάλεια σε ακραία φαινόμενα πριν επιλέξουν τόπο διακοπών.

Ο κ. Καρτάλης επιβεβαίωσε την τάση για πιο θερμά καλοκαίρια, λέγοντας πως υπάρχει μία εκτίμηση ότι το καλοκαίρι 2024 θα είναι πιο θερμό.

«Όντως υπάρχει μια κλιματική αστάθεια που επιμένει εδώ και κάποια χρόνια και φέτος ήταν ακόμη πιο έντονη, με πολύ θερμές συνθήκες στη νοτιότερη περιοχή της Ευρώπης και πολύ ψυχρές στη βορειότερη. Αυτή η αστάθεια που προκάλεσε αυτό το χειμώνα, που μπορεί να ταν ευχάριστος γιατί είχε χαμηλές θερμοκρασίες, παραμένει μια ανισορροπία που θα επηρεάσει και το καλοκαίρι. Αλλά, το κλίμα δεν είναι μετεωρολογία, για ακριβείς προβλέψεις».

«Όσο πιο νότια, τόσο πιο επιθετικό είναι το πρόβλημα. Όσο πιο μεγάλη είναι η πόλη και πιο πυκνοκατοικημένη, τόσο πιο επιθετικό γίνεται το πρόβλημα και τόσο πιο ισχυρή είναι η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής».

Αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε πως η προσοχή πρέπει να είναι περισσότερη στις νότιες περιοχές, εκεί που συστηματικά υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες και σε περιοχές που έχουν συχνά περισσότερους καύσωνες.

Τι ισχύει για την Αθήνα

«Η Αθήνα δυστυχώς είναι μια περίπτωση που τα τελευταία χρόνια δείχνει περισσότερους και πιο συχνούς καύσωνες, άρα προκαλεί μια σοβαρή ανησυχία», τόνισες, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη για επερχόμενη ζέστη Σαχάρας, αλλά υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι η θερμοκρασία αυξάνεται.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr