Ο «Χάρος» απειλεί την Ευρώπη- Πανικός με το νέο κύμα καύσωνα- Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα
Καιρός

Ο «Χάρος» απειλεί την Ευρώπη- Πανικός με το νέο κύμα καύσωνα- Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα

Κύμα καύσωνα, πάντως, σαρώνει τμήματα της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής, με πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Κύμα καύσωνα βασανίζει μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που παλεύει με ακραία υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Ιταλία μετά τον καύσωνα «Κέρβερο» οι Ιταλοί ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Χάρο» ένα κύμα που θα φέρει θερμοκρασίες έως 47-48 βαθμούς Κελσίου και δεν αποκλείεται να σπάσει και το ρεκόρ των Συρακουσών με 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα που οι Ιταλοί ονόμασαν «Χάρο» θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την Ιταλία ωστόσο θα φτάσει ως ένα βαθμό και στη Δυτική Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Ιταλών συναδέλφων του ο Κώστας Λαγουβάρδος, επιβεβαίωσε στο iEidiseis πως ο «Χάροντας» θα επηρεάσει και μέρος της Δυτικής Ελλάδας χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει στο βαθμό που θα συμβεί στην Ιταλία, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα.

Μπορεί δηλαδή τα «πλοκάμια» του να φτάσουν Ελλάδα όμως σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δύσκολα θα δούμε θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου από τον «Χάροντα».

Ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη

Κύμα καύσωνα, πάντως, σαρώνει τμήματα της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής, με πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας.

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν έως και τους 48,8C. Έχει εκδοθεί προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Μπολόνια και της Φλωρεντίας.

Την Τρίτη, ένας σαραντάρης πέθανε μετά από κατάρρευση στη βόρεια Ιταλία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης στην πόλη Λόντι, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε, ενώ αρκετοί επισκέπτες της χώρας έχουν καταρρεύσει από θερμοπληξία, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Ο καύσωνας Κέρβερος – που ονομάστηκε έτσι από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τρικέφαλο τέρας που εμφανίζεται στην Κόλαση του Δάντη – αναμένεται να φέρει πιο ακραίες συνθήκες τις επόμενες ημέρες. Η Ισπανία «φλέγεται» εδώ και ημέρες με θερμοκρασίες έως και 45C και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν έπεσαν κάτω από τους 25C.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ξεκίνησε μια τηλεφωνική υπηρεσία βοήθειας για τους ανθρώπους που πλήττονται από τη ζέστη, η οποία έχει δεχθεί 54.000 κλήσεις από τότε που άνοιξε στις αρχές Ιουνίου. Μια δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel της ΕΕ αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα είχε φτάσει τους 60C την Τρίτη.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Met Office, αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή. Το BBC Weather λέει ότι σε μεγάλες περιοχές της νότιας Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες που έχουν να καταγραφούν από τα μέσα της δεκαετίας του 40 – και πιθανώς υψηλότερες.

Όμως, καθώς ο Κέρβερος σβήνει, οι Ιταλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο επόμενος καύσωνας -που ονομάστηκε Χάροντας από το όνομα του «βαρκάρη» που παρέδιδε τις ψυχές στον κάτω κόσμο στην ελληνική μυθολογία- θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες στους 43C στη Ρώμη και πιθανώς στους 47C στο νησί της Σαρδηνίας.

Ένα καλοκαίρι-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο

Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ζέστη. Όπως αναφέρει το BBC αυτό το καλοκαίρι καταρρίφθηκαν ρεκόρ θερμοκρασίας σε περιοχές του Καναδά και των ΗΠΑ, καθώς και σε ολόκληρη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας.

Οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον Ατλαντικό σημείωσαν ρεκόρ, ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής βρίσκονται στη χαμηλότερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ.
Και πρόκειται να γίνει ακόμα πιο θερμό.

Στον τροπικό Ειρηνικό αναπτύσσεται ένα καιρικό φαινόμενο που ονομάζεται Ελ Νίνιο. Τείνει να ανεβάζει τις θερμοκρασίες κατά περίπου 0,2C κατά μέσο όρο.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά αν προσθέσουμε και το περίπου 1,1 C που η κλιματική αλλαγή έχει ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία παγκοσμίως, τότε πλησιάζουμε επικίνδυνα στο όριο του 1,5 C που ο κόσμος έχει συμφωνήσει να προσπαθήσει να διατηρήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κάτω από αυτό.

Ας θέσουμε τα πράγματα σε ένα ιστορικό πλαίσιο για να μας δώσουμε κάποια προοπτική.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου υπολογίζεται ότι ήταν η θερμότερη εβδομάδα από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.
Αλλά οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις φυσαλίδες του αέρα που είναι παγιδευμένες σε αρχαίους πάγους της Ανταρκτικής για να υπολογίσουν τις θερμοκρασίες για περισσότερα από ένα εκατομμύριο χρόνια.
Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα εδώ και περίπου 125.000 χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι λόγω ζέστης πέρυσι

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι 61.672 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη εξαιτίας της ζέστης πέρυσι. Το Ινστιτούτο ISGlobal στη Βαρκελώνη – το οποίο ερευνά την παγκόσμια υγεία – δήλωσε ότι η Ιταλία είχε τους περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαν να αποδοθούν στη ζέστη, με 18.010, ενώ η Ισπανία είχε 11.324 και η Γερμανία 8.173.

Ο φόβος είναι ότι η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι.

Οι πόλεις της Ισπανίας με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτων λόγω της ζέστης είναι η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Μάλαγα, η Μούρθια, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και το Μπιλμπάο, σύμφωνα με την έρευνα της ISGlobal.

Ο καύσωνας είναι μια περίοδος ζεστού καιρού όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες για την εποχή του έτους.
Οι ειδικοί λένε ότι οι περίοδοι εξαιρετικά ζεστού καιρού γίνονται όλο και πιο συχνές και η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι είναι πλέον φυσιολογικό να σημειώνονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ξηρασία πλήττει την Πολωνία – 13 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό ο υδράργυρος

Σύμφωνα με το Skynews ακόμα και χώρες τόσο ανατολικά όσο η Πολωνία δεν μπορούν να ξεφύγουν από το βεληνεκές του Κέρβερου, με τους κατοίκους να παλεύουν ήδη επί τόπου με τις επιπτώσεις της ξηρασίας που άρχισε να επικρατεί τον Μάιο.

Η υπηρεσία παρακολούθησης της ξηρασίας της χώρας αναφέρει ότι τα επίπεδα των υδάτων συνεχίζουν να μειώνονται ενόψει του καύσωνα Κέρβερου, λέγοντας ότι τα νερά υποχώρησαν σχεδόν 30 χιλιοστά στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο για την περίοδο από την 1η Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου.

Οι αποδόσεις των φυτών και των καλλιεργειών εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερο από 20% χαμηλότερες ως αποτέλεσμα της ξηρασίας.

Αυτό συμβαίνει καθώς ο καιρός στη Βαρσοβία πρόκειται να φτάσει περίπου τους 32 βαθμούς Κελσίου την επόμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος του Ιουλίου στην πόλη κυμαίνεται γύρω στους 19C.

Για λόγους σύγκρισης, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολωνική πρωτεύουσα είναι 37C το 2012.

IEIDISEIS

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr