Με καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο θα κάνει “ποδαρικό” το 2019 – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο θα κάνει “ποδαρικό” το 2019 – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Με χιόνια, καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες θα υποδεχθεί τη νέα χρονιά η χώρα καθώς δύο νέα κύματα κακοκαιρίας, ο “Ραφαήλ” και η “Σοφία”, θα σαρώσουν την Ελλάδα.

Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Τρίτης προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια- παραθαλάσσια τμήματα, τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικές χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους στο Αιγαίο.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναμένονται: Α) Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια -παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά τα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Κυκλάδες, την Κρήτη και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Β) Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά που βαθμιαία θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και τα βορειότερα τμήματα της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) καθώς και περιοχές της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και των υπολοίπων τμημάτων της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θα ενταθούν ενώ αναμένονται και στα ημιορεινά της Αττικής (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Γ) Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν από το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο.

Την Πρωτοχρονιά οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του βορείου Αιγαίου καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της δυτικής – κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα σταματήσουν και τη νύχτα θα εξασθενήσουν στις υπόλοιπες περιοχές. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο που βαθμιαία από τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τo αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλλουν στο Ιόνιο από την Κεντρική Ευρώπη και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης. Θα οργανωθεί βαθμιαία ανώτερο χαμηλό (στάθμη των 500 hPa) στη Νότια Αδριατική και το Ιόνιο, το απόγευμα της Δευτέρας, το οποίο θα δημιουργήσει και επιφανειακό χαμηλό που θα επηρεάσει κυρίως τα κεντρικά και τα νότια τμήματα της χώρας μας το επόμενο διήμερο.

Οι μεγαλύτερες εντάσεις των βροχοπτώσεων εμφανίζονται από αργά το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, κυρίως στη Κεντρική Ελλάδα, όπως επίσης και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, τα ποσά υετού αρχίζουν να μειώνονται στα κεντρικά.

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων, η ποσότητα χιονιού θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε στο προηγούμενο κύμα χιονοπτώσεων κατά την ημέρα των Χριστουγέννων. Η παρατήρηση αυτή αφορά περισσότερο την Κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης.

Η ενίσχυση των ανέμων στα Ελληνικά πελάγη θα γίνει από το βράδυ της Δευτέρας στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς θα οργανωθεί το χαμηλό στα νότια.

Από αργά το απόγευμα προβλέπεται ύφεση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές και από το βράδυ και στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.Πηγή πληροφοριών: emy.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr