Επιστολή για τη μη ένταξη της δενδρώδους καλλιέργειας σύκων στο Μέτρο 11-“Βιολογικές Καλλιέργειες”
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή για τη μη ένταξη της δενδρώδους καλλιέργειας σύκων στο Μέτρο 11-“Βιολογικές Καλλιέργειες”

Η μη ένταξη της δενδρώδους καλλιέργειας των σύκων στην 3η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» (31.12.2018) του ΠΑΑ 2014-2020, διαπιστώθηκε ύστερα από τη δημοσίευσή της.
Το παραπάνω αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η καλλιέργεια σύκων καταλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στην αγροτική παραγωγή και οικονομία της Εύβοιας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον, περιορίζει την ενθάρρυνση υιοθέτησης μεθόδων και συστημάτων φιλοπεριβαλλοντικής γεωργικής παραγωγής, την αναδιάρθρωση του ποικιλιακού δυναμικού καθώς και την προσέλκυση νέων γεωργών, που αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω, εστάλη επιστολή από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκθέτοντας όλους τους λόγους για τους οποίους θεωρείται αναγκαία η τροποποίηση της πρόσκλησης και η συμπερίληψη σε αυτήν του σύκου ως επιλέξιμη δενδρώδη καλλιέργεια.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτήν, ο Φάνης Σπανός δήλωσε:
“Είναι αδιανόητο να υπάρχει βιολογική καλλιέργεια χωρίς την παραγωγή σύκου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό προϊόν για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς είμαστε η δεύτερη συκοπαραγωγός περιφέρεια της χώρας και έχουμε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην αγορά σύκου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την επιστολή ζητούμε από τον Υπουργό το στοιχειώδες, να τροποποιήσει, δηλαδή, την πρόσκληση ούτως ώστε να συμπεριληφθεί το προϊόν αυτό στην επιδότηση για βιολογική καλλιέργεια. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις της Περιφέρειάς μας και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr