25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
ΑΠΟΨΕΙΣ

25η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999. Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα έχει λάβει τρομακτικές  διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (2014), μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία ή και τις δύο μορφές βίας, από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Για τον ελληνικό χώρο η μορφή βίας που ασκείται στις γυναίκες είναι κυρίως ψυχολογική ή συναισθηματική (30,6%), λεκτική (29,36%), σωματική (22,4%) και οικονομική (15,8%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο του 2018.

Η Βία κατά των Γυναικών και κατ’ επέκταση η Ενδοοικογενειακή Βία είναι έγκλημα, το οποίο μπορεί να λάβει πολλές μορφές και επειδή σχετίζεται με ζητήματα εξουσίας και ελέγχου του ατόμου που την υφίσταται, άλλοτε γίνεται εύκολα αντιληπτή κι άλλοτε όχι. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, βλάπτει την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών και των παιδιών- θυμάτων, αφήνει βαθιά τραύματα και μπορεί να καταλήξει σε γυναικοκτονία, όπως στην περίπτωση των δύο γυναικών φαρμακοποιών, της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου και της Αΐντας Παπαδοπούλου, τα ονόματα των οποίων αποτελούν για το σώμα των Ελλήνων Φαρμακοποιών, μια διαρκή και οδυνηρή υπενθύμιση της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τιμώντας τη μνήμη των δύο συναδέλφων θυμάτων, επικυρώνοντας την αξία των όσων προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προς επίρρωσιν της ευαισθητοποίησης που επέδειξαν οι φαρμακοποιοί στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω του προγράμματος καταγγελίας περιστατικών κακοποίησης Μάσκα-19 στα φαρμακεία, στηρίζει ανοιχτά τις γυναίκες και τα παιδιά που αποτελούν θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας, καταγγέλλει κάθε μορφή κακοποίησης και ελέγχου, αναγνωρίζει την σημασία της πρόληψης και θέτει στο επίκεντρο της προσοχής τον οφειλόμενο σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr