28η Οκτωβρίου: Τι ισχύει για καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Ποια θα λειτουργούν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

28η Οκτωβρίου: Τι ισχύει για καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Ποια θα λειτουργούν

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Σάββατο, 28η Οκτωβρίου τα σούπερ μάρκετ, λόγω της εθνικής επετείου, ενώ δεν θα λειτουργήσουν επίσης τα μαγαζιά του λιανεμπορίου, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης κ.α.

Ανοιχτά θα είναι τα μίνι μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και άλλα μαγαζιά που δουλεύουν κανονικά τις Κυριακές και τις αργίες.

Πώς αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Υπενθυμίζεται πως όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου, θα έχουν αυξημένες απολαβές σύμφωνα με τον νόμο, ο οποίος συγκεκριμένα προβλέπει:

-οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν

-οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους

Δεν μεταφέρεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου δεν μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη και ας πέφτει Σάββατο. Το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε και αν έπεφτε Κυριακή.

Με βάση το άρθρο 7 του Ν. 1400/83, τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον Δημόσιο τομέα, όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ισχύουν τα εξής:

Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr