Λιόλιος για Νέα Αγχίαλο: «Τεράστιο ατύχημα η έκρηξη -Αποκαλύφθηκε το στρατόπεδο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λιόλιος για Νέα Αγχίαλο: «Τεράστιο ατύχημα η έκρηξη -Αποκαλύφθηκε το στρατόπεδο»

Για τεράστιο ατύχημα έκανε λόγο ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και αναπληρωτής διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, αναφερόμενος στην έκρηξη που προκλήθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης λόγω της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο κ. Λιόλιος είπε ότι «αυτό που ανησυχεί τον κόσμο τώρα είναι το τεράστιο αυτό ατύχημα που έχει συμβεί στην αποθήκη πυρομαχικών», σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της φωτιάς στη Νέα Αγχίαλο, η οποία προκάλεσε την έκρηξη και αποκάλυψε τη σημασία του συγκεκριμένου στρατοπέδου.

Η έκρηξη, όπως είπε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στα υλικά που υπάρχουν εκεί.

«Θέλουμε δεν θέλουμε, αποκαλύφθηκαν πληροφορίες που δεν ήταν απολύτως γνωστές. Βλέπω και τα τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρονται σε αυτά, να έχει εντοπιστεί η αποθήκη, να αναφέρονται τα υλικά που υπάρχουν εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Κανείς κάτοικος να μη συλλέξει ή αγγίξει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα»

Όσον αφορά τους κατοίκους της Νέας Αγχιάλου, ο κ. Λιόλιος προειδοποίησε: «Κανείς δεν συλλέγει και δεν αγγίζει άγνωστα μεταλλικά αντικείμενα γύρω από την περιοχή σε ακτίνα τουλάχιστον 2-3 χιλιομέτρων, μέχρι οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι κρατικοί φορείς να δώσουν αυτό το δικαίωμα, διότι υπάρχει ακόμη ένας μικρός κίνδυνος από πυρομαχικά που δεν έχουν σκάσει».

Εξηγώντας περισσότερο τα δεδομένα από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών και το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σε απόσταση μέχρι και 2 χιλιόμετρα μακριά, ο κ. Λιόλιος τόνισε πως το μέγεθός τους ήταν περίπου μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λίβρες.

«Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες βόμβες και πυρομαχικά» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr