Αυθαίρετη δόμηση: Έρχονται κατεδαφίσεις ακινήτων- Τι θα ορίζει ο νέος νόμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυθαίρετη δόμηση: Έρχονται κατεδαφίσεις ακινήτων- Τι θα ορίζει ο νέος νόμος

Όπως είπε ο υπουργός «η φιλοσοφία είναι ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα, δεν ξέρουμε πόσα, κανείς δεν τα έχει δηλώσει.»

Με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στο εδώ και δεκαετιών πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.

Όπως δήλωσε στο Newpost ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρόκειται για μια πραγματική μεταρρύθμιση που θα βάλει τέλος στα «αυθαίρετα απληστίας».

Όπως είπε ο υπουργός «η φιλοσοφία είναι ότι στην Ελλάδα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα, δεν ξέρουμε πόσα, κανείς δεν τα έχει δηλώσει.»

Όπως εξήγησε «κοινωνικά είναι δύσκολο να κατεδαφίσεις 90.000-100.000 σπίτια και αυτό ήταν η αδυναμία του πολιτικού συστήματος μέχρι τώρα, δεν εχει λογική να το κάνεις για το σύνολο των αυθαιρέτων.»

Και συνέχισε: «Ωστόσο δεν μπορείς να τα νομιμοποιήσεις γιατί δημιουργεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Οπότε με το νέο νομοσχέδιο, αντιστρέφεται η λογική. Λέμε πρώτα θα γκρεμίζουμε όλα τα νέα αυθαίρετα που θα χτίζονται από εδώ και στο εξής και θα εξασφαλίζουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα και μετά θα προχωράμε σε νομιμοποίηση για να πάρουν άδεια δόμησης ιδιοκτήτες οικοπέδων τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων εκτός σχεδίου πόλεως υπό προϋποθέσεις.

«Θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές που καταγράφονται πολλά φαινόμενα» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι προϋποθέσεις για άδεια

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων 4 στρεμμάτων τουλάχιστον, που βρίσκονται εκτός σχεδίου, να πάρουν άδεια δόμησης.

Συγκεκριμένα:

-Η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες πριν από το 1977. Δηλαδή μέσω των φωτογραφιών να αποδεικνύεται ότι υπήρχε πρόσοψη του οικοπέδου σε κοινόχρηστο δρόμο.

-Οι δρόμοι στους οποίους τα οικόπεδα έχουν «πρόσωπο» να είναι πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων.

-Οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας ως πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου. Το ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα κατατίθεται πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που βρίσκεται το οικόπεδο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr