ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτό πρέπει να διαθέτουν από τον επόμενο μήνα υποχρεωτικά όλα τα οχήματα στην Ελλάδα

Όσοι οδηγοί δεν συμμορφωθούν με την απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο
Αυτό πρέπει να διαθέτουν από τον επόμενο μήνα υποχρεωτικά όλα τα οχήματα στην Ελλάδα

Λίγες ημέρες έχουν μείνει προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υποχρέωση όλων των οδηγών ΙΧ οχημάτων στην Ελλάδα να διαθέτουν από 1η Οκτωβρίου αντιολισθητικές αλυσίδες.

 

Προκειμένου να αποφύγουμε τις απαράδεκτες εικόνες με κλειστούς δρόμους και εγκλωβισμένους οδηγούς, όπως αυτές του περασμένου Ιανουαρίου στην Αττική Οδό πλέον, από τον Οκτώβριο κάθε έτους μέχρι και τον Απρίλιο όλα, ανεξαιρέτως τα ΙΧ πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλιώς οι οδηγοί θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, με ΦΕΚ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέστησε υποχρεωτικό τον εφοδιασμών όλων των ΙΧ αυτοκινήτων της Ελλάδας είτε με αντιολισθητικές αλυίδες είτε με ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Η απόφαση είχε δημοσιευτεί τον Μάρτιο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα τεθεί σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αυτήν:

«Επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα)».

Με βάση το ΦΕΚ, τα οχήματα από Οκτώβριο έως Απρίλιο πρέπει να διαθέτουν είτε αντιολισθητικές αλυσίδες, είτε χιονολάστιχα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο στη χώρα.

Να σημειωθεί πως η υποχρέωση αναφέρεται στον εφοδιασμό των αντιολισθητικών μέσων και όχι στην τοποθέτησή τους καθόλη την διάρκεια του χρονικού διαστήματος που προαναφέρθηκε.

Τα μέσα θα πρέπει απλά να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο (και στη συνέχεια να τοποθετηθούν) μόνο εφόσον εκδοθεί ανακοίνωση από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας ή της Τροχαίας, σε περίπτωση που οι τελευταίες θεωρήσουν ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ασφαλείας.

Ποια είναι τα αντιολισθητικά μέσα;

Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες.

Διαφορετικά, οι οδηγοί πρέπει να εξοπλίζουν το όχημά τους με ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης. Δηλαδή, τα χειμερινά ελαστικά (χιονολάστικά), τα οποία φέρουν τη σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και τον χαρακτηρισμό M+S.

Όσοι δεν διαθέτουν αλυσίδες και τους γίνει έλεγχος κινδυνεύουν με πρόστιμο 80 ευρώ.

Πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες

Τα αντιολισθητικά πρέπει είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:

α. Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

β. Πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).

γ. Πρέπει να τοποθετούνται άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Τα αντιολισθητικά, πρέπει να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ