Αγώνας δρόμου για πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του Νοεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του Νοεμβρίου

Προς το τέλος του επόμενου μήνα οι δεσμευτικές προσφορές

Προς το τέλος του Νοεμβρίου τοποθετείται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στους δύο διαγωνισμούς που «τρέχουν» παράλληλα για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή. Έως τότε, θα έχουν επιλυθεί και τα τελευταία «αγκάθια» της ιδιωτικοποίησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να αποκτήσουν «ορατότητα» για όλα τα δεδομένα της αποκρατικοποίησης και έτσι να διαμορφώσουν τα προσφερόμενα τιμήματα.

Ένα από αυτά τα «αγκάθια» αφορά την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη λειτουργία των μεταλλείων και του εργοστασίου, με το προσχέδιο της ΑΕΠΟ να έχει τεθεί στη διάθεση των επενδυτών, μέσω ανάρτησής του στο VDR. Από την ΑΕΠΟ θα εξαρτηθεί το βάθος χρόνου στο οποίο θα πρέπει να γίνουν οι περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων, ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Με δεδομένο ότι το ύψος των επενδύσεων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση θα επιβαρύνει τον νέο ιδιοκτήτη, αυτό το «χρονικό παράθυρο» αποτελεί μία παράμετρο που θα πρέπει να μην κρίνεται απαγορευτική από τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στην πρόταση που περιλάμβανε αρχικά το προσχέδιο της ΑΕΠΟ και τον χρόνο που εκτιμούν ως εύλογο οι διεκδικητές. Κατά συνέπεια, εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου η εύρεση της χρυσής τομής. Επίσης, έχει οριστικοποιηθεί και η λύση για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία.

Παράταση της ειδικής διαχείρισης

Όσον αφορά τους διεκδικητές που παραμένουν στη διεκδίκηση της νικελοβιομηχανίας, φέρονται να είναι η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την εταιρεία συμμετοχών AD Holdings, η Mytilineos και η Commodity and Mining Insight. Αντίθετα, έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους τα υπόλοιπα σχήματα που συμμετείχαν στη διαδικασία, δηλαδή η Solway Investment Group, η Trafigura και ο Όμιλος Tharisa.

Με τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση, παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η Ειδική Διαχείριση της νικελοβιομηχανίας. Έτσι, πλέον λήγει στις 7 Ιανουαρίου 2022, αντί για τις 7 Οκτωβρίου 2021, ώστε στο μεσοδιάστημα να τελειώσουν οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί, δεδομένου ότι η υποβολή των προσφορών θα γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Η επίσπευση της διαδικασίας έρχεται έπειτα από πιέσεις των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για το θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ.

Σκοπός η συνέχιση δραστηριοποίησης

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ αφορά την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο, βασικότερο από τα οποία είναι το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας. Στο πλαίσιο επίσης του ίδιου διαγωνισμού, θα παραχωρηθούν οι μισθώσεις του τοπικού δημόσιου μεταλλείου, όπως και του μεταλλείου στο Λούτσι. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία που διενεργεί ο ειδικός εκκαθαριστής αφορά την απόκτηση των μεταλλείων και των δικαιωμάτων εξόρυξης που βρίσκονται υπό την κυριότητα της ΛΑΡΚΟ.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, αν και οι δύο διαδικασίες είναι ανεξάρτητες, η «αρχιτεκτονική» της ιδιωτικοποίησης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείται η μεταβίβαση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στον ίδιο αγοραστή, με σκοπό να είναι ενισχυμένες οι πιθανότητες συνέχισης δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Γι’ αυτό τον σκοπό, έχει προβλεφθεί ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), με συνέπεια o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς να έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιεί τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr