Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη στη λίμνη Κάρλα – Χωριά βρίσκονται σε κίνδυνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη στη λίμνη Κάρλα – Χωριά βρίσκονται σε κίνδυνο

Η λίμνη Κάρλα, που αποξηράνθηκε το 1962, επέστρεψε στο αρχικό της μέγεθος μετά την κακοκαιρία «Daniel» που πλημμύρισε τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στα γύρω χωριά, καθώς η στάθμη της λίμνης Κάρλα ανεβαίνει ώρα με την ώρα.

Ειδικότερα, κάτοικος της περιοχής που μίλησε χθες (14/9) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «το νερό βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το χωριό. Μπορεί να έχει φτάσει και στο ανάχωμα. Πριν μερικές ώρες ήταν στα 280 μέτρα. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δεν έκανε τίποτα, όταν εμείς πνιγόμασταν».

Ένας άλλος κάτοικος της περιοχές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ποτέ στα χρονικά δεν έφτασε η Κάρλα εδώ, λίγο έξω από το χωριό. Ακόμη και πριν γίνει η αποξήρανση, δεν είχε φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο. Έγιναν έργα υποτίθεται αποστραγγιστικά και βάλαν αντλίες που είχαν την δυνατότητα να τραβάνε χιλιάδες κυβικά. Δεν δουλεύουν αυτά τα πράγματα. Βλέπανε ότι το νερό μας έπνιγε και αυτά δεν τα βάλανε να δουλέψουνε».

Οι περιοχές που κινδυνεύουν από την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα

Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού Σωτηρίου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ, οι οικισμοί Νίκη, Μόδεστος, Καστρί και Αμυγδαλή Λάρισας, οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια Μαγνησίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, λόγω των ορμητικών νερών που φεύγουν από το Πηνειό και διοχετεύονται στο σημείο, χρειάστηκαν μόλις 2,5 μέρες, για να επιστρέψει η λίμνη στο αρχικό μέγεθος πριν αποξηρανθεί το 1962. Αν η στάθμη στη λίμνη Κάρλα ανέβει ακόμη 60 εκατοστά, τότε θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσουν αρκετά χωριά και οικισμοί. Οι κάτοικοι έχουν στήσει μέχρι και αναχώματα ώστε να σταματήσουν το νερό για να μην μπει μέσα στα σπίτια τους.

Ήχησε το 112 για έξι χωριά γύρω από τη λίμνη Κάρλα

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ (14/9) στάλθηκε προειδοποιητικό 112, στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Κάρλα και ειδικότερα, στις περιοχές Κανάλια Μαγνησίας, στο Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο, στο Σωτήριο, στη Νίκη και στο Αχίλλειο, καθώς η λίμνη πλέον θυμίζει την έκταση της πριν από την αποξήρανση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τεχνητή επανασύσταση της λίμνης ήταν στα 37.000 στρέμματα, ενώ πλέον η έκταση της είναι στα 150.000 στρέμματα, στην ουσία η λίμνη που ήταν πριν την αποξήρανση της το 1962.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr