Αντικαπνιστικός νόμος: Τι πρέπει να κάνουν όσοι θέλουν να ανοίξουν λέσχη καπνιστών

Σε διαμάχη βρίσκονται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Αντικαπνιστικός νόμος: Στο ΣτΕ οι καταστηματάρχες -Ζητούν ακύρωση της απόφασης για
Η Εθνική Αρχή διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να δεχθεί καταστρατήγηση της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Διαψεύδει μάλιστα ότι έχει συμφωνήσει με το νομικό πλαίσιο των λεσχών καπνιστών.

, ενώ η ΠΑΣΚΕΔΙ έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την δημιουργία λεσχών καπνιστών όπου υπό προϋποθέσεις θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ, τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις για λέσχες καπνιστών έχουν κατατεθεί στο Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης από τον Νοέμβριο, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, ενώ σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα λειτουργήσουν περίπου 40 με 50 λέσχες.

Ποιες είναι οι προδιαγραφές απόκτησης Λέσχης
Σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ, απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει κάποιος άδεια είναι το μαγαζί να διαθέτει σάλα τουλάχιστον 80 τ.μ. προκειμένου να μπορεί να διαμορφωθεί. Σε λέσχες καπνιστών μπορούν να διαμορφωθούν ιδιωτικοί χώροι που ανήκουν στο κατάστημα όπως το υπόγειο, το πατάρι, η πρασιά, τα προκήπια οικοδομών, ο πρώτος ή δεύτερος όροφος, όχι όμως και χώροι που ανήκουν στον δήμο ή έχουν παραχωρηθεί προς χρήση από αυτούς.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ μιλά για «δίκαιη απαίτηση, που μπορεί να έχει ο κάθε επιχειρηματίας, ο οποίος έχει επενδύσει χρήματα στο κατάστημά του και σαφώς, δεν μπορεί να ζει υπό το βάρος μιας ακόμα πιθανής καταγγελίας, ενώ τηρεί όλες τις προδιαγραφές, ούτε φυσικά μπορεί να απορροφήσει μονομιάς την απώλεια χιλιάδων πελατών καπνιστών».

Η λύση της ίδρυσης ΛΕΣΧΗΣ, αφορά κάθε τύπο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός από αυτά που επισκέπτονται νομίμως ανήλικοι θαμώνες και είναι διαθέσιμη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για καταστήματα – μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ.

Τα μοντέλα ίδρυσης λεσχών για καπνιστές
Οπως προτείνει το ΠΑΣΚΕΔΙ τα μοντέλα για λέσχες καπνιστών έχουν ως εξής:

1. Ίδρυση «λέσχης» (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) με υπογραφή και συναίνεση τουλάχιστο δύο (2) φυσικών προσώπων.
2. Ίδρυση « λέσχης – σωματείου» (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) με υπογραφή τουλάχιστο είκοσι (20) φυσικών προσώπων.
Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα των μοντέλων
Στην πρώτη περίπτωση ο χρόνος ίδρυσης υπολογίζεται περίπου στις δέκα (10 ημέρες).
Στη δεύτερη περίπτωση ο χρόνος ίδρυσης υπολογίζεται περίπου στις τριάντα (30) ημέρες ανάλογα και με την Περιφέρεια της έδρας του Δικαστηρίου που εδρεύει η επιχείρηση.
Φορολογικά όμοια αντιμετώπιση
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις θα ισχύσει υπεκμίσθωση χώρου από την «επιχείρηση» στη λέσχη.
Η λύση της «λέσχης» επιλέγεται προκειμένου να μη διακοπεί η συνεύρεση προσώπων με κοινά ενδιαφέροντα, κοινούς σκοπούς και κοινές επιδιώξεις.
Δικαιολογητικά που απαιτούνται και στις 2 περιπτώσεις:
1) Φωτοτυπία κάτοψης χώρου.
2) Φωτοτυπία άδειας λειτουργίας.
3) Φωτοτυπία έναρξης επιχειρηματικότητας (ΑΦΜ)
4) Φωτοτυπίες ταυτοτήτων, μπρος – πίσω, των ιδρυτικών μελών, δύο στην πρώτη περίπτωση και είκοσι στην δεύτερη.
5) Μην αμελήσετε για την αναγραφή τηλεφώνων επικοινωνίας, ακριβή διεύθυνση επιχείρησης και Διακριτικό τίτλο.
Αποστολή των δικαιολογητικών στο [email protected] για δωρεάν έλεγχο πληρότητας προδιαγραφών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα απόκτησης Λέσχης Καπνιζόντων, καθώς και για τις απαιτούμενες προδιαγραφές του εκάστοτε χώρου, θα δίδονται μόνο σε ενεργά μέλη και σε κανένα άλλο τρίτο:

Θεσσαλονίκη
Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛ: 2310 932420 – 932473 – 932481
[email protected]
Αθήνα
Ερμού 56 4ος όροφος, 105 63 Αθήνα (Κέντρο), Εντός στοάς Κτήριο SPACES
ΤΗΛ: 2130 994018
[email protected]
Μπίνης: Καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου
Την ίδια ώρα ο επικεγαλής της Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης διαμηνύει ότι «Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου. Η πολιτεία και οι δημόσιοι λειτουργοί δεν πρόκειται να ανεχθούν συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικές ή άλλου τύπου επιθέσεις στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν το νόμο χωρίς εξαιρέσεις. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις πρακτικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και στις προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας ΚΥΕ με την επίκληση της λειτουργίας τους ως «Λέσχες Καπνιστών». Οι συντονισμένοι αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία όλων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων».

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το Σαββατοκύριακο
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθώς και από στελέχη της συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων στελεχών της Δ/νσης Οικονομικής πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) από τις βράδυνες ώρες του Σαββάτου (18.01) μέχρι τις 04:45 της Κυριακής (19.01) κα, στον Κεραμεικό, στο Σύνταγμα και στο Γκάζι. Ο έλεγχος κάλυψε επίσης τους τομείς της συμμόρφωσης με τη φορολογική και την εργατική νομοθεσία με την πολύτιμη συνδρομή των παραπάνω φορέων και υπηρεσιών.

Αναλυτικά η αποτίμηση των ελέγχων που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια της Εθνικής Διαφάνειας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας:

Σύνταγμα: Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε μπαρ της περιοχής, η είσοδος του διακριτικά του μαγαζιού, βρέθηκαν θαμώνες να καπνίζουν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις περιπτώσεις (4×100€), ενώ πρόστιμο 1500 και στον υπεύθυνο του καταστήματος για την ανοχή των καπνιζόντων, την ύπαρξη σταχτοδοχείων και τη μη ύπαρξη αντικαπνιστικών σημάνσεων.
Πλάκα: Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) εντός του οποίου υποστηρίζεται ότι λειτουργεί «Λέσχη Καπνιστών» επιβλήθηκε πρόστιμο 2000€ για παραβάσεις του αντικαπνιστικού. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.
Κεραμεικός: Κατά τον έλεγχο που έγινε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις καπνίζοντες (4×100€) και 6.000€ στον ιδιοκτήτη του καταστήματος για την ύπαρξη καμουφλαρισμένων σταχτοδοχείων σε τραπέζια, την ύπαρξη καπνιζόντων και την απουσία σημάνσεων. Επίσης κατεγράφησαν παραβάσεις της εργατικής και της φορολογικής νομοθεσίας.
Γκάζι: Ελέγχθηκε κέντρο διασκέδασης τύπου κλάμπ, στο οποίο o χώρος της ταράτσας είχε κλειστεί περιμετρικά με πλαστικά καλύμματα και ενέπιπτε στην αντικαπνιστική νομοθεσία, δεν υπήρχε σήμανση για απαγόρευση καπνίσματος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορεύονταν το κάπνισμα και δεν τηρούνταν το βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε πρόστιμο 6.000€.
Πηγή: iefimerida.gr