Αντώνης Συκάρης: Θρήνος στο πατρικό του σπίτι στο Μαντούδι Ευβοίας – Τι λέει στο evima.gr ο αντιδήμαρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντώνης Συκάρης: Θρήνος στο πατρικό του σπίτι στο Μαντούδι Ευβοίας – Τι λέει στο evima.gr ο αντιδήμαρχος

Δείτε φωτογραφίες με τον Αντώνη Συκάρη από το Μέγαρο Περιφερειακής ενότητας Εύβοιας – Βραβεύσεις του ΕΟΣ Χαλκίδας.

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του κορυφαίου Ευβοιώτη ορειβάτη με καταγωγή από το Μαντούδι Εύβοιας, Αντώνη Συκάρη, κατά την κατάβαση από την κορυφή του Νταουλαγκίρι, στο Νεπάλ.

Ο άτυχος ορειβάτης είχε καταγωγή από την Εύβοια. Η μητέρα του Βιολέτα κατοικεί μόνιμα στο Μαντούδι, τόπο καταγωγής της, τον οποίο ο άτυχος Αντώνης επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι.

Στο evima.gr μίλησε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρας και μετέφερε τις στιγμές που εκτιλύχθηκαν στο άκουσμα της τραγικής είδησης του θανάτου του Αντώνη Συκάρη.

“Η μητέρα του Βιολέτα είναι από εδώ, έχει σπίτι εδώ και το καλοκαίρι ερχόταν και ο Αντώνης! Ο Αντώνης κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Πατρικό του σπίτι στο Μαντούδι και ήταν αγαπητός στο χωριό του και ιδιαίτερα στην νεολαία που τον αποθέωνε και συζητούσε μαζί τους για τις ορειβασίες και τον τρόπο που το πραγματοποιούσε.  Ωστόσο διοργάνωνε το καλοκαίρι με την νεολαία ανέβασμα με τα πόδια προς το όρος Καντήλι καθώς και με ξένους τουρίστες, γκρουπ που έρχονται εδώ, Βέλγους και Γερμανούς. Ο κόσμος στο Μαντούδι πάγωσε στο άκουσμα του θανάτου του Αντώνη και από την πρώτη στιγμή της τραγικής είδησης γέμισε το σπίτι από κόσμο μέσα έξω να συμπαρασταθούν στην μητέρα του η οποία δεν μπορεί να πιστέψει τον άδικο χαμό του γιου της.

Αυτό είναι το πατρικό του σπίτι στο Μαντούδι Ευβοίας

Δείτε φωτογραφίες με τον Αντώνη Συκάρη από το Μέγαρο Περιφερειακής ενότητας Εύβοιας – Βραβεύσεις του ΕΟΣ Χαλκίδας.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης
Ο Αντώνης Συκάρης ήταν ο κορυφαίος Έλληνας αλπινιστής με τα κατορθώματά του να «ζαλίζουν» αλλά αυτό δεν είχε σταματήσει την όρεξή του για νέα σπουδαία επιτεύγματα. «Μόνο κατά τη διάρκεια του final push, της τελικής προσπάθειας μέχρι την κορυφή δηλαδή, το σώμα «καταναλώνει» 40.000 θερμίδες μέσα σε μερικά 24ωρα… Σκαρφαλώνεις εκεί όπου πετούν τα αεροπλάνα. Μια τέτοια ανάβαση είναι μια πάλη με την ίδια σου την ύπαρξη, αφού ο εγκέφαλος σου στέλνει μήνυμα να επιστρέψεις πίσω, όταν αντιμετωπίζεις εκεί τις κακουχίες του βουνού. Είναι τότε που, πρέπει η αγάπη για το «παραπάνω» να υπερισχύσει αυτών των μηνυμάτων του σώματος».

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε τον Ιανουάριο του 2022 την υπερπροσπάθεια ενός ορειβάτη, ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στη διεθνή χειμερινή αποστολή 2020/21 στο Κ2 των 8611 μέτρων, μια ανάβαση που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινότητα.

Ο μεγάλος στόχος
Για τον μοναδικό Έλληνα που έχει σκαρφαλώσει 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, η νέα χρονιά φέρνει μια νέα διαδρομή στην πορεία για τον μεγάλο στόχο, να γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα πατήσει στις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου (άνω των 8000 μέτρων), ολοκληρώνοντας το λεγόμενο ορειβατικό Grand Slam, και ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα σκαρφαλώσει όλες αυτές τις κορυφές σε ηλικία άνω των 55 ετών.

Ο υπερορειβάτης έχει παράλληλα στα σχέδιά του να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στο κόσμο που θα καταφέρει να σκαρφαλώσει και το «82 κορυφές Χ 4.000+ μέτρα» στις Άλπεις. Όλα αυτά ενώ ακόμη κι όταν βρίσκεται στην Ελλάδα εξακολουθεί κάθε στιγμή να αναζητά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, ώστε να βρίσκεται «…στα βουνά, στην «παιδική χαρά»» του, εκεί όπου νιώθει πάντα ευτυχισμένος, «σαν μικρό παιδί», όπως σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr