Απευθείας μέσω τάμπλετ οι κλήσεις στην Τροχαία και την Εφορία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απευθείας μέσω τάμπλετ οι κλήσεις στην Τροχαία και την Εφορία

Άμεση βεβαίωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με ταυτόχρονη εισαγωγή τόσο του ύψους του οφειλόμενου προστίμου όσο και των βαθμών ποινής που αυτή επισείει στο point system αλλά και online ενημέρωση του παραβάτη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών του υπουργείου Μεταφορών σε 13 τομείς, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οπως αναφέρει το Έθνος, πρακτικά ο τροχονόμος, ο οποίος θα βεβαιώνει την παράβαση θα την περνά αυτόματα μέσω τάμπλετ στο κεντρικό Μητρώο της Τροχαίας καταργώντας ουσιαστικά τη μεταγενέστερη καταγραφή του συμβάντος. Στην περίπτωση που το πρόστιμο δεν πληρωθεί από τον παραβάτη, ο υπερήμερος οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ένσταση, ενώ στη συνέχεια, και εφόσον η ένστασή του έχει απορριφθεί, θα του παρέχεται και ένα εύλογο χρονικό διάστημα 2-3 μηνών προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή του, η οποία μετά το πέρας του συγκεκριμένου διαστήματος θα περνά ως υποχρέωση μέσω του Taxis και θα εμφανίζεται στη φορολογική του δήλωση.

Αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την απλούστευση των διαδικασιών στους συνολικά 13 τομείς της συμφωνίας, η βεβαίωση και η παρακολούθηση των παραβάσεων του ΚΟΚ αλλά και ο έλεγχος και η παρακολούθηση των παραβάσεων συγκεκριμένων διατάξεων των καθ΄ έξιν παραβατών οδηγών μέσω του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (point system) αποτελούν προτεραιότητες με στόχο να προχωρήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους. Αλλωστε εντάσσονται και στην αναθεώρηση του ΚΟΚ, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στόχος των συγκεκριμένων μέτρων είναι τόσο η αποτροπή επανάληψης των παραβάσεων από τους οδηγούς όσο και η εισπραξιμότητα των προστίμων που έχουν επιβληθεί, Το δεύτερο, μάλιστα, αποτελεί και ένα κεφάλαιο χωρίς σπουδαία αποτελέσματα έως τώρα, όπως καταδεικνύει το γεγονός ότι ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβάλλονται ετησίως φτάνει περίπου τα 140 εκατ. ευρώ, τελικώς το ποσό που πληρώνεται δεν ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια! Σήμερα τα βήματα από την επιβολή μέχρι την είσπραξη ενός προστίμου είναι περίπου εξήντα, ενώ φιλοδοξία του νέου ΚΟΚ είναι να τα μειώσει στα 15.

Παράλληλα το υπουργείο στοχεύει στη μείωση κατά το ήμισυ του χρονικού διαστήματος, το οποίο απαιτείται ώστε να εκδοθεί η νέα ή ανανεωμένη άδεια οδήγησης, το οποίο σήμερα στην περίπτωση έκδοσης νέου διπλώματος φτάνει κατά μέσο όρο του τέσσερις μήνες. Οι μεγάλες καθυστερήσεις είναι και η αιτία, για την οποία θεσμοθετείται και η προσωρινή άδεια οδήγησης.

Βασική προϋπόθεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών θα είναι η κατάργηση σε μεγάλο βαθμό της κατάθεσης δικαιολογητικών με φυσική παρουσία στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών και η αντικατάστασή της με πλήρως ηλεκτρονική ψηφιοποιημένη διαδικασία. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και για τις περιπτώσεις μεταβίβασης αδειών κυκλοφορίας Ι.Χ. οχημάτων, οι οποίες σήμερα αποτελούν μια αρκετά χρονοβόρο διαδικασία εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αποτελούν ορισμένες από τις βασικές διαδικασίες που θα απλουστευθούν ως αποτέλεσμα της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη σήμερα μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που συνάπτεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών και στοχεύει στη μείωση των διοικητικών βαρών και την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών υστερήσεων στους τομείς των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, της οδικής ασφάλειας, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της υλοποίησης τεχνικών έργων.

Η προγραμματική συμφωνία υπεγράφη από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργο Γεωργαντά και τον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη παρουσία των Γενικών Γραμματέων Ψηφιακής Διακυβέρνησης,. Λεωνίδα Χριστόπουλου και Μεταφορών, Νίκου Σταθόπουλου.

«Η σημερινή προγραμματική συμφωνία, η οποία είναι η πρώτη που υπογράφεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών, έχει ως στόχο την απλοποίηση και ακολούθως την ψηφιοποίηση σειράς σημαντικών διαδικασιών, όπως αυτές που αφορούν στην έκδοση αδειών οδήγησης, την μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας και την ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραβάσεων συγκεκριμένων διατάξεων του ΚΟΚ» επεσήμανε ο κ. Γεωργαντάς.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι: «Είμαστε ευτυχείς που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το πρώτο που υπογράφει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την Απλούστευση και Ψηφιοποίηση των Διαδικασιών. Η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται εργαλεία για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και προχωράμε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως άλλωστε έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός».

Πηγή-aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr