Απεργία 16 Μαρτίου: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Χαλκίδας – Σε εξέλιξη οι πορείες
Ειδησεις ευβοια

Απεργία 16 Μαρτίου: Πλήθος κόσμου στο κέντρο της Χαλκίδας – Σε εξέλιξη οι πορείες

Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων για την τραγωδία στα Τέμπη στην Εύβοια.

Σε απεργιακό κλοιό έχει μπει η Εύβοια όπως και όλη  η χώρα την Πέμπτη 16 Μαρτίου, με συνδικάτα και συλλόγους να συμμετέχουν στην 24ώρη απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την τραγωδία.

Στο κέντρο της Χαλκίδας βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωϊ της Πέμπτης σειρά από προσυγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα ενωθούν σε κοινή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την απαξίωση των σιδηροδρόμων και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Στους δρόμους της Χαλκίδας είναι χιλιάδες διαδηλωτές  για να λάβουν μέρος στις πορείες διαμαρτυρίας για τα Τέμπη, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης.

Την συμμετοχή του στην Πανεργατική Απεργία ανακοίνωσε το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και σε σχετική ανακοίνωση «καλεί  τα Σωματεία, τους Συλλόγους και τους Φορείς των εργαζομένων, της νεολαίας, των επαγγελματιών να δώσουν βροντερό «παρών» στις Απεργιακές συγκεντρώσεις και στις άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται τις επόμενες ημέρες, ώστε το έγκλημα στα Τέμπη να μην ξεχαστεί».

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσής του Εργατικού Κέντρου:

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ
Η 24ωρη Απεργία που κήρυξε για τις 8/3 το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα, η λαοθάλασσα που κατέκλυσε τις πόλεις της χώρας στις Απεργιακές συγκεντρώσεις, έστειλε την κυβερνητική προπαγάνδα στα σκουπίδια.

Συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της Ηellenic Train, του ΟΣΕ.

Τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής, οι φωνές των νεκρών ακούγονται πιο δυνατά από εκατομμύρια στόματα νέων ανθρώπων, εργαζομένων, γονιών!

Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα!

Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι το ίδιο κράτος που είναι γρήγορο και αποτελεσματικό για να πλειστηριάζει τα σπίτια του φτωχού λαού, να καταστέλλει με βία τις δίκαιες κινητοποιήσεις, να ταΐζει με δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το κέρδος είναι η αιτία για το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη, για την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, στο Ληλάντιο και στα Μεσσάπια, την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, για τα εκατοντάδες εργοδοτικά ατυχήματα στα κρεματόρια των χώρων δουλειάς.

ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ «ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ»

ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ «ΠΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ» ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Σήμερα, για να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες, για να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα και να γίνει πράξη το σύνθημα «ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΩΝΗ», χρειάζεται να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ΑΙΤΙΑ που γεννά το πρόβλημα.

Για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ! ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ!

Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυστηροί έλεγχοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν καθημερινά εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές για να πάνε στη δουλειά, στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο και στις σχολικές εκδρομές.

Να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Να μην αναγκάζονται οι οδηγοί σε εξαντλητικά ωράρια, με απανωτά δρομολόγια, χωρίς ξεκούραση, που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος. Δωρεάν μετακινήσεις για τους μαθητές και ειδικές κατηγορίες επιβατών, για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και λήξη της βάρδιας.

Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος Υγείας.

Να καλυφθούν άμεσα τα κενά και οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Εύβοιας.

Άμεσα μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας.

Εδώ και τώρα έλεγχος και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης σε όλα τα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, στους χώρους μαθητείας και κατάρτισης, στους χώρους Υγείας, στους χώρους δουλειάς, στα δημόσια κτήρια και τις εργατικές κατοικίες. Άμεση μεταστέγαση σχολικών μονάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (πχ συγκρότημα ΕΠΑΛ Χαλκίδας) καθώς και σχολείων που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους (πχ πιλοτές πολυκατοικιών).

Ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας από τις πηγές ως εκβολές των ποταμών, αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς που έπαθαν και άμεση ανέγερση της γέφυρας των Φύλλων.

Ουσιαστικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας με ενίσχυση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε μέσα και προσωπικό.

Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυστηροποίηση των ελέγχων, ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, γιατρός εργασίας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

 

Μαζικά καλέσματα για συμμετοχή στην απεργία στην Κάρυστο

 

Και η Κάρυστος δίνει το παρών στην απεργία της Πέμπτης 16/3 με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια, καθώς με κοινή τους ανακοίνωση Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου • Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Καρύστου • Σύλλογος Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) καλούν τους πολίτες σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

 

Οι συγκλονιστικές εικόνες των δεκάδων χιλιάδων λαού και νεολαίας που διαδηλώνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας και τις Εύβοιας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η μεγάλη κινητοποίηση στην Κάρυστο την περασμένη Τετάρτη και η πορεία των μαθητών του Λυκείου την επόμενη αποτελούν την αισιόδοξη «νότα» μετά την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκλόνισε όλους.

Συνεχίζουμε…

Γιατί η ΤΡΑΓΩΔΙΑ στα Τέμπη δεν είναι ούτε δυστύχημα, ούτε ατύχημα, αλλά προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα! Έγκλημα όσων υπηρετούν την πολιτική που έχει για «Θεό» το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και βάζουν τη ζωή και την ασφάλεια του λαού στο «ζύγι» του κόστους και οφέλους. Έγκλημα όσων στήριξαν τη λεγόμενη «απελευθέρωση των μεταφορών» η οποία αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό και σκληρό τρόπο καταδίκη για δεκάδες συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα.

Γιατί τώρα είναι η ώρα να φωνάξουμε για την Αγάπη, τον Παναγιώτη, τον Βάιο, την Αναστασία… για όλους! Για τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας. Γιατί δε δεχόμαστε να κλάψουμε άλλα θύματα, γιατί οι ένοχοι βλέπουν ακόμα και σήμερα τη ζωή μας ως κόστος!

Γιατί τώρα που καταφέραμε να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού και να μην μπορούν ούτε τα «παπαγαλάκια» των μέσων μαζικής ενημέρωσης να την καλύψουν, τώρα πρέπει να παλέψουμε για όλα αυτά που μας «καίνε».

Γιατί δεν ανεχόμαστε να πεθαίνουμε στα μέσα μεταφοράς, να καιγόμαστε από τις φωτιές, να πνιγόμαστε από τις πλημμύρες, να τρέμουμε τι θα γίνει με έναν σχετικά ισχυρό σεισμό. Γιατί δεν ανεχόμαστε να ταξιδεύουμε από τον απαρχαιωμένο και επικίνδυνο δρόμο για τη Χαλκίδα, να αποκοβόμαστε ουσιαστικά για μήνες ολόκληρους από τη θαλάσσια σύνδεση με την Αττική, γιατί οι σύγχρονοι και ασφαλείς δρόμοι θεωρούνται κόστος, γιατί οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις εξαρτώνται από τα κέρδη των εφοπλιστών. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε με διαλυμένο σύστημα υγείας. Φτάνει πιά, καμιά άλλη ανεμογεννήτρια στον Δήμο μας. Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής μας για τα κέρδη των ομίλων της ενέργειας.

ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΡΓΗ

ΤΕΡΜΑ ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ!

Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας, σύγχρονες, φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες, ζωή και δικαιώματα με κριτήριο στις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr