Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως την Τετάρτη 20 Ιουλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως την Τετάρτη 20 Ιουλίου

Σε τριήμερη απεργία προχωρούν τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

Σε τριήμερη απεργία προχωρούν τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), καθώς και την προκαταβολική υποβολή του που τους έχει επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Ανάμεσα στα αιτήματα του κλάδου είναι οι χαμηλές αποζημιώσεις που εισπράττουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες τους, αλλά και λόγω της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού της κρατικής δαπάνης, για την κάλυψη των εξετάσεων των ασφαλισμένων.

«Η οικονομική κατάσταση των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι σε τραγική κατάσταση, αφού υποβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50% !!!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, βάση του οποίου όταν το κόστος για τις διαγνωστικές εξετάσεις ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους (ΕΟΠΥΥ), τότε τα εργαστήρια καταβάλλουν από τις εισπράξεις τους το υπερβάλλον ποσό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «κουρεύεται» το 50% των εισοδημάτων του κλάδου.

Τα αιτήματα της απεργίας

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back, διότι είναι χρήματα που μας οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μας τα ζητάει πίσω και

Την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές μας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά μας και το claw back του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών μας, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Επιπλέον, ζητάμε να νομοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει ο Υπουργός Υγείας, στο νομοσχέδιο που αφορά τις «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

«Η ανάσα ρευστότητας την οποία ζητούν με κάθε τρόπο τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί είναι αυτή που θα καθορίσει την επιβίωσή τους», σημειώνει ο κλάδος.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr