Απογραφή 2021: Τι θα συμβεί αν δεν απογράφω; Αλήθειες και μύθοι για τις κυρώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απογραφή 2021: Τι θα συμβεί αν δεν απογράφω; Αλήθειες και μύθοι για τις κυρώσεις

Η απογραφή 2021 Πληθυσμού-Κατοικιών έχει ήδη ξεκινήσει - Τι θα γίνει με όσους, παρά την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας, αρνηθούν να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο

Η διαδικασία οργανώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή με σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Mέχρι τις 26 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η πρώτη περίοδος όσον αφορά την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, και από τις 27 Νοεμβρίου και έπειτα θα ξεκινήσει η παραδοσιακή κατά πρόσωπο απογραφή που θα έχει να κάνει με τις επισκέψεις, στο μικρότερο δυνατό βαθμό -που δεν μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά -στα σπίτια των απογραφούμενων» τόνισε ο κ. Θανόπουλος μιλώντας στην Σαββατιάτικη πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN.

Ο κ. Θανόπουλος εξήγησε τι πρέπει να κάνει κάποιος που δεν έλαβε το έντυπο με τον μοναδικό κωδικό, «είναι διαδικασία που συνεχίζεται. Είναι τεράστια επιχείρηση η απογραφή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές και οι τομείς της Ελλάδας τις ίδιες ευκολίες πρόσβασης. Δεν έχουμε πάντα την ίδια στιγμή απογραφέα εύκαιρο που να έχει αναλάβει συγκεκριμένους τομείς. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύπλοκο σύστημα».

Κλείνοντας εξήγησε τι περιλαμβάνουν οι ερωτήσεις στην απογραφή για τα ακίνητα, «Ρωτάμε για τα ακίνητα γιατί είναι και απογραφή κατοικιών. Είναι κάποια πολύ βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης».

Πότε ανοίγουμε, όμως, την πόρτα μας; Πώς ξεχωρίζουμε έναν απογραφέα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής;

Οι απαντήσεις υπάρχουν στον ειδικό οδηγό της ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή 2021. Σε ό,τι αφορά στα διακριτικά των απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ ονομάζονται «Τομεάρχες» και φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τη σφραγίδα και το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φορούν κατά κανόνα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, μάσκα, χρώματος σκούρου μπλε, που αναγράφει με λευκά γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021» και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το σπίτι τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαντήσουν στις ερωτήσεις για την Απογραφή 2021, οι οποίες μπορούν να γίνουν στην είσοδο του σπιτιού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr