Αποκλειστικό – Κορονοϊός – Μίστρος: Τρία θετικά κρούσματα στην Κοινότητα από τα 100 που έκανε η ομάδα covid της ΠΣτΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλειστικό – Κορονοϊός – Μίστρος: Τρία θετικά κρούσματα στην Κοινότητα από τα 100 που έκανε η ομάδα covid της ΠΣτΕ

Η συμμετοχή είμαι πολύ μεγάλη και μέχρι τώρα έχουν γίνει 100 τεστ από τα οποία τα τρία είναι θετικά.

Στο αγροτικό ιατρείο της Κοινότητας Μίστρου βρίσκεται το κλιμάκιο της Περιφέρειας για να διεξάγει rapid test μετά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε στο χωριό.

Παρών είναι ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, η αντιδήμαρχος υγείας Σοφία Αφένδρα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλής Τσόκος.

Η συμμετοχή είμαι πολύ μεγάλη και μέχρι τώρα έχουν γίνει 100 τεστ από τα οποία τα τρία είναι θετικά. Πρόκειται για στενές επαφές με κρούσμα από την Χαλκίδα.

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του Δήμου.

Γενικές οδηγίες για τη χρήση Rapid test Αντιγόνου SARS-CoV-2 (Ag-RDTs) βάση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)

1. Τα rapid τεστ αντιγόνου για τον SARS-CoV-2 πρέπει κατ’ ελάχιστο να πληρούν τις απαιτήσεις απόδοσης που είναι ευαισθησία ≥80% και ειδικότητα ≥97%. Η χρήση της μεθόδου αυτής προτείνεται ΜΟΝΟ όταν η μέθοδος εκλογής rt-PCR δεν είναι διαθέσιμη ή ο χρόνος των αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικά αυξημένος. Για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, οι δοκιμές με Ag-RDTs πρέπει να διεξάγεται από εκπαιδευμένους χειριστές σε αυστηρή συμφωνία με τις οδηγίες του κατασκευαστή και εντός 5-7 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

2. Κατάλληλα σενάρια για τη χρήση Rapidτεστ αντιγόνου COVID-19:

– Για να ανταποκριθούμε σε ύποπτα κρούσματα COVID-19 σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, οργανισμούς και κλειστές κοινότητες όπου η χρήση της rt-PCR δεν είναι άμεσα διαθέσιμη. Η χρήση του θα μπορούσε να ανιχνεύσει και να περιορίσει άμεσα τη διασπορά του SARS-CoV-2. Τα θετικά αποτελέσματα (ή ένα αντιπροσωπευτικό τους δείγμα) θα πρέπει επαναληφθούν με rt-PCRπρος επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

– Για να ανταποκριθούμε στην ανίχνευση κρουσμάτων COVID-19 σε τοποθεσίες όπως σχολεία, γηροκομεία, κρουαζιερόπλοια, φυλακές κτλ. Σε περιπτώσεις όπου έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα με τη μέθοδο rt-PCR τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για να ανιχνευτούν και να απομονωθούν τα θετικά κρούσματα. Ακολούθως γίνονται επιβεβαιωτικές αναλύσεις σε θετικά και αρνητικά αποτελέσματα προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

– Για τη συνεχή και άμεση παρακολούθηση εργαζομένων (πχ επαγγελματίες υγείας) κατά τη διάρκεια εξάρσεων.

3. Η εισαγωγή των συγκεκριμένων τεστ για κλινική χρήση οι χώρες πρέπει να τα δοκιμάσουν σε περιοχές όπου υπάρχει πρόσβαση σε εξετάσεις rt-PCR για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων μέχρι να αποκτηθεί η απαιτούμενη εμπειρία από το εργαστηριακό προσωπικό.

4. Πάντα θα πρέπει να γίνεται συνεκτίμηση της κλινικής εικόνας με τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Ένα αρνητικό ή ένα θετικό τεστ πρέπει να εκτιμάται από κλινικό ιατρό και μπορεί να χρειαστεί επιβεβαίωση για την ορθότητα του αποτελέσματος.

5. Δεν προτείνεται η χρήση των rapid τεστ ανίχνευσης αντιγόνου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα ( πχ σημεία εισόδου στη χώρα, δωρεά αίματος, επεμβάσεις, κτλ) και ειδικά αν δεν υπάρχει διαθέσιμη επιλογή της rt-PCR.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr