Χαλκίδα: Προσοχή! Κλείνει σήμερα η συρταρωτή γέφυρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκίδα: Προσοχή! Κλείνει σήμερα η συρταρωτή γέφυρα

Κλείνει σήμερα Κυριακή 1 Μάϊου η γέφυρα Πορθμού Ευρίπου στη Χαλκίδα 

Ο Οργανισμός Λιμένων Εύβοιας με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι η γέφυρα Πορθμού Ευρίπου στη Χαλκίδα θα παραμείνει εκτός λειτουργίας την Κυριακή 1η Μαΐου για να εξυπηρετηθούν ανάγκες ναυσιπλοΐας.

«Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 1.5.2022, η συρταρωτή γέφυρα Πορθμού του Ευρίπου δεν θα λειτουργήσει για εξυπηρέτηση αναγκών ναυσιπλοΐας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΟΛΝΕ.

Χαλκίδα: Η μοναδική συρταρωτή γέφυρα στον κόσμο

Ο λόγος; Στο άνοιγμα «κρύβεται» μια παγκόσμια πρωτοπορία, κάτι μοναδικό στα χρονικά: Η γέφυρα της Χαλκίδας αποτελεί την πρώτη συρταρωτή γέφυρα στον κόσμο.

Απαρχές αυτού του κομβικής σημασίας οικοδομήματος ανιχνεύονται στα τέλη του 1959, όταν το Υπουργείο Δημοσίων έργων είχε επισημάνει την ανάγκη για μια νέα γέφυρα στον Εύριπο.

Αιτία αποτέλεσε η αχρήστευση της προηγούμενης «ιταλικής» γέφυρας. Η τελευταία ένωνε επί 65 έτη (από το 1896) τα δύο κομμάτια γης, αλλά τα μικρά επιτρεπόμενα φορτία κυκλοφορίας, το ανεπαρκές πλάτος της, και η περιστροφική της λειτουργία την κατέστησαν μη λειτουργική.

Το Υπουργείο Δημόσιων Έργων, λοιπόν, προχώρησε στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού Μελέτης και Κατασκευής, συγκεντρώνοντας μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Από τις προσφορές μόνο μία ήταν αμιγώς ελληνική, υποβληθείσα από την κοινοπραξία «ΕΔΟΚ Α.Ε. ΒΙΟ Α.Ε.». Πρόκειται και για την προσφορά που προκρίθηκε, έναντι κάθε ιδέας «ανεγειρόμενης”, «ανορθούμενης» ή διπλωτής (σαν την ιταλική) γέφυρας, δεδομένου ότι οι τελευταίες θα είχαν αρνητικό χωροταξικό και αισθητικό αντίκτυπο για την πρωτεύουσα της Εύβοιας.

Ο… κλήρος έπεσε στη συρταρωτή η οποία έμελλε να αναδειχθεί στην πρώτη στο είδος της διεθνώς. Η μηχανολογική αρχή λειτουργίας κυοφορήθηκε από τον Διπλ. Μηχανολόγο-Ηλεκτρολόγο ΕΜΠ Ευθ. Μαλάκη, Τεχνικό Διευθυντή της ΒΙΟ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από καινοτομική σύλληψη ιδεών και για την εμπειρία του πάνω στην κατασκευή μηχανολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr