Χαλκίδα: Το εντυπωσιακό φαινόμενο των «τρελών νερών» (video)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκίδα: Το εντυπωσιακό φαινόμενο των «τρελών νερών» (video)

Τι είναι αυτό το φαινόμενο που κάνει τη Χαλκίδα μοναδική

Είναι η πόλη των… τρελών νερών. Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, η Χαλκίδα μαγνητίζει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών που αναζητούν κάτι διαφορετικό. Είναι μια πόλη που έχει τάξη και ρυθμό και οι φιλόξενοι κάτοικοί της, με ανώτερο πολιτιστικό επίπεδο, είναι μυημένοι στον τουρισμό, γι’ αυτό και διακρίνονται για την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών τους.

Κοσμοπολίτικο κέντρο

Η Χαλκίδα είναι η πόλη του Ισαίου, του μεγάλου αρχαίου ρήτορα, ο οποίος πρώτος καθιέρωσε τον δικανικό λόγο. Είναι η πόλη του Λυκόφρωνα, του αρχαίου ποιητή, που πρώτος καλλιέργησε το σατυρικό δράμα, και η γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη, Νίκου Σκαλκώτα. Είναι ο τόπος του Ορέστη Μακρή, του Γιάννη Σκαρίμπα, του Δημήτρη Μυταρά, του Νικολάου Κριεζώτη, του Κωνσταντίνου Καλλία και του μεγάλου σχεδιαστή μόδας, Μιχάλη Ασλάνη. Μία πόλη ξεχωριστή που «γέννησε» μεγάλες προσωπικότητες.

Η παλαιά γέφυρα που ενώνει τα δύο κομμάτια της ειδυλλιακής πόλης πλαισιώνεται από τον πλακόστρωτο ευρύχωρο και μακρύ πεζόδρομο της παραλίας, απ’ όπου ο επισκέπτης, απολαμβάνοντας τη βόλτα του, μπορεί να παρατηρήσει τα αστέρια που τον ακολουθούν από ψηλά στον θόλο του ουρανού και τις τροχιές που διαγράφει η παλίρροια.

Τόσο η Χαλκίδα όσο και οι γύρω περιοχές, η Νέα Αρτάκη, η Νέα Λάμψακος, το Μπούρτζι, το Λευκαντί, η Δροσιά και οι Αλυκές έχουν αναγάγει τη γαστρονομία σε επιστήμη. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι γαστρονομία δεν είναι μόνο η γεύση, αλλά η προμήθεια των πιο φρέσκων πρώτων υλών, η παρασκευή και ο τρόπος προσφοράς τους.

Λαογραφικό Μουσείο

Εντυπωσιακό και επιβλητικό, το Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας «στέκεται» μέσα στο τελευταίο απομεινάρι του θρυλικού τείχους της μεσαιωνικής οχύρωσης της πόλης. Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Σκαλκώτα 4, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Διαθέτει τρεις αίθουσες. Στην πρώτη οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν παραδοσιακές ενδυμασίες, υφαντά κεντήματα, εικόνες και τάματα από την Εύβοια και τη Σκύρο.

Στη δεύτερη βρίσκονται αναπαράσταση χαλκιδαϊκής μεσοαστικής οικίας των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς και παραδοσιακά εργαλεία ξυλουργών και τυπογράφων.

Στην τρίτη εκτίθενται σκεύη, έπιπλα και εργαλεία αγροτικού σπιτιού.

Σε μικρή απόσταση από την παραλία της πόλης και πλησίον του ναού της Αγίας Παρασκευής, συγκεκριμένα στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών, βρίσκεται το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Τούρκους που αφίχθησαν στην Εύβοια, κατά τους πρώτους χρόνους της οθωμανικής περιόδου (1470-1833) στη Χαλκίδα, και αποτελούσε τον τόπο συγκέντρωσης και προσευχής τους.

Οι παραλίες

Η εναλλαγή των ρευμάτων εξ αιτίας του παλιρροϊκού φαινομένου, που εντοπίζεται στον Πορθμό του Ευρίπου, εξασφαλίζει την καθαρότητα των νερών της θάλασσας γύρω από τη Χαλκίδα. Οι παραλίες Αλυκές, Λευκαντί και Αστέρια ξεχωρίζουν, έχοντας στο ενεργητικό τους γαλάζια σημαία.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr