Χριστούγεννα: Πόσα χρήματα καίνε τα γιορτινά λαμπάκια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστούγεννα: Πόσα χρήματα καίνε τα γιορτινά λαμπάκια

Πόσο θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός ρεύματος από τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό

Έρευνα αγοράς συστήνουν οι ειδικοί πριν οι καταναλωτές προβούν σε δαπάνες σχετικά με χριστουγεννιάτικο φωτισμό, καθώς το κόστος στο ρεύμα είναι πολύ αυξημένο και χρειάζεται να βρεθούν τα κατάλληλα λαμπάκια που δεν θα επιβαρύνουν πολύ τον λογαριασμό ρεύματος.

Οπως εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο», οι καταναλωτές, πριν προμηθευτούν τα λαμπάκια για το δέντρο και το στολισμό του σπιτιού τους, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι το κόστος ρεύματος που θα καταναλώσουν επηρεάζεται από την τεχνολογία τους, αλλά και από το πόσες ώρες θα είναι σε καθημερινή λειτουργία. Ετσι, προτείνουν για οικονομία, αλλά και για ασφάλεια, να τα σβήνουν πριν πέσουν για ύπνο.

Ο… λογαριασμός

Οπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, «συνήθως ένα τυπικό νοικοκυριό στολίζει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 1,80 μ., κάποια εξωτερικά κουφώματα, βεράντες, κάποια στεφάνια από γκι και κάποια επιτραπέζια στολίδια. Εχει εκτιμηθεί ότι τα φωτάκια που συνθέτουν όλο αυτόν τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο είναι περίπου 500, τα οποία εάν είναι συμβατικά (πυρακτώσεως ή αλογόνου κ.λπ.) έχουν μία μέση συνολική ισχύ στα 350 W και εάν μείνουν σταθερά αναμμένα 24 ώρες το 24ωρο για ένα μήνα, αυτά θα καταναλώσουν μέχρι και 252 KWh, όπου με 20 λεπτά (περιλαμβάνεται και η επιδότηση) που είναι η τιμή της κιλοβατώρας αυτό θα επιβαρύνει επιπλέον το λογαριασμό του ρεύματος κατά 50,4 ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η λύση είναι, αν θέλουμε να στολίσουμε το σπίτι μας με έντονη τη χριστουγεννιάτικη λάμψη που συνθέτουν τα φωτεινά διακοσμητικά, να εγκαταλείψουμε τα συμβατικά λαμπάκια (πυρακτώσεως, αλογόνου κ.λπ.) και να τα αντικαταστήσουμε με αντίστοιχα φωτάκια τεχνολογίας Led».

Μείωση

Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό χρησιμοποιήσει φωτάκια τεχνολογίας Led, η κατανάλωση ρεύματος μπορεί να μειωθεί από 70%-80%, δηλαδή ο λογαριασμός του ρεύματος να αυξηθεί μόνο κατά 10 ευρώ περίπου για τη διάρκεια του ενός μηνός, αντί για 50 ευρώ με τα λαμπάκια παλαιότερης τεχνολογίας.

«Σίγουρα, από πλευράς κατανάλωσης, αλλά κυρίως από πλευράς ασφάλειας, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να στολίσουμε το σπίτι μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο «πόλεμος» των επιτοκίων

Οσον αφορά στο κόστος αγοράς τους, έχει αυξηθεί σημαντικά από πέρσι, που οι τιμές για 100 ήταν 11,99 ευρώ και φέτος φτάνουν τα 19,90 ευρώ.

Αντίστοιχα, η αγορά για φωτάκια τεχνολογίας Led με 500 τεμάχια μπορεί να κοστίζει ακριβότερα ίσως και 4 φορές από τα αντίστοιχα συμβατικά, όμως «το μόνο σίγουρο είναι ότι η απόσβεση γίνεται εντός μίας εορταστικής περιόδου» καταλήγει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Γενικά, όπως αναφέρεται στον «Ελεύθερο Τύπο», ο συμβατικός στολισμός την περίοδο των Χριστουγέννων (από 10 Δεκεμβρίου έως 10 Ιανουαρίου του επόμενου έτους) αυξάνει την κατανάλωση του ρεύματος σε ένα νοικοκυριό από 30%-50% όταν χρησιμοποιούνται φωτάκια στολισμού συμβατικά, ενώ μόνο κατά 5% περίπου όταν χρησιμοποιούνται φωτάκια στολισμού τεχνολογίας Led.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ WWF

Σύμφωνα με τα #Eco tips που έδωσε το WWF Ελλάς για τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές καλό θα ήταν:

  1. Να προτιμήσουν τα Led χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Καταναλώνουν εντυπωσιακά λιγότερη ενέργεια και είναι πιο ασφαλή.
  2. Να χρησιμοποιήσουν κεριά από σόγια ή κερί μέλισσας. Είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον γιατί βιοδιασπώνται. Τα κοινά κεριά που όλοι καίμε τα Χριστούγεννα φτιάχνονται από φυτικά έλαια και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
  3. Να σβήνουν όλα τα φώτα πριν τον ύπνο. Μπορείτε να χαρείτε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια όσο είστε ξύπνιοι. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε ενέργεια και μειώνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr