Δασικοί Χάρτες: Δεν θα δοθεί παράταση για υποβολή αντιρρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δασικοί Χάρτες: Δεν θα δοθεί παράταση για υποβολή αντιρρήσεων

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021, με πηγές να αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο», πως δεν θα δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021, με πηγές να αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο», πως δεν θα δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Ενδέχεται, ωστόσο, να μείνει ανοιχτή για 3-4 ημέρες ακόμα η σχετική πλατφόρμα και αυτό γιατί λόγω βλάβης του συστήματος, ιδιοκτήτες και μηχανικοί δεν είχαν τη δυνατότητα να εισέλθουν και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, άρθρο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, αφήνει ανοιχτό παράθυρο ακόμη και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, να γίνεται αναμόρφωση του χάρτη, με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, λαμβάνοντας υπόψη περισσότερες διοικητικές πράξεις από όσες μέχρι σήμερα γίνονταν δεκτές.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου που θα είναι υπό διαβούλευση μέχρι τις 18 Ιουλίου, «μετά τη μερική ή ολική κύρωση του δασικού χάρτη η αναμόρφωσή του επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 8.α. του άρθρου 17 και της παραγράφου 5 του άρθρου 19 του παρόντος, καθώς και του επόμενου εδαφίου.

Εξαιρέσεις

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη με α) την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, με δικαστικές αποφάσεις επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος των εκτάσεων των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), ή με διοικητικές πράξεις της περ. ζ) των παρ. 6 και 7 του ως άνω άρθρου 3 που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν, καθώς και β) με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων. Για τις εκτάσεις του δασικού χάρτη, που προστίθενται σύμφωνα με τα ανωτέρω και δεν υπάγονταν στον δασικό νόμο κατά το χρόνο κύρωσης αυτού, δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το ελληνικό Δημόσιο κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

Σε δεύτερο χρόνο

Επί της ουσίας, αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει καταθέσει την αντίρρησή του εντός της σχετικής προθεσμίας, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση του δίνεται η δυνατότητα να την υποβάλει σε δεύτερο χρόνο. Το δικαίωμα αυτό το έχουν όσοι αμφισβητούν το δασικό χαρακτήρα, αλλά έχουν στην κατοχή τους διοικητικούς τίτλους.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν πηγές στον «Ε.Τ.», η συμμετοχή των ιδιοκτητών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr