Δεκαπενταύγουστος στην Εύβοια: Τα έθιμα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στην Εύβοια: Τα έθιμα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας

Μετά από δυο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας τα ήθη και τα έθιμα του Δεκαπενταύγουστου «επιστρέφουν» στην Εύβοια.

Κάποιοι τον ονομάζουν και “Πάσχα του Καλοκαιριού”. Η Κοίμηση της Θεοτόκου που γιορτάζουμε το Δεκαπενταύγουστο, είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Χριστιανοσύνης που γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα από τους πιστούς, σε ολόκληρη την Εύβοια.

Είναι η ημερομηνία που τιμούν με λαμπρότητα και ευλάβεια την Κοίμηση της Θεοτόκου, μία ημέρα με ξεχωριστή θρησκευτική αλλά και εθνική σημασία για όλους τους Ευβοιώτες.

Αμέτρητα τελετουργικά και έθιμα αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Εύβοιας, όπου δηλώνουν τη λατρεία στο πρόσωπο της Παναγίας στο οποίο όλοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για την μητέρα όλων των Χριστιανών.

Ανάμεσα σε όλες τις τελετές, τα έθιμα, τις προσευχές και δεήσεις που γίνονται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, αυτό που ξεχώρισε το απόγευμα της Κυριακής ήταν η περιφορά της εικόνας στον Αλμυροποτάμο, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παραλία όπου απόλαυσε το υπερθέαμα τη θάλασσα να γίνετε «κόκκινη». Μικρά καΐκια την ώρα της περιφοράς άναψαν κόκκινους πυρσούς μέσα στην θάλασσα χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα στον κόσμο. Μικροί και μεγάλοι έβγαζαν ασταμάτητες φωτογραφίες και βίντεο.

Στον Οξύλιθο Κύμης για τον εορτασμό της Παναγίας Πετριώτισσας ή Παναγίας Χατηριάνισσας, με τους κατοίκους του χωριού να καλωσορίζουν τους επισκέπτες σερβίροντάς τους παραδοσιακό στιφάδο.

Παράλληλα, πανηγύρια και λιτανείες της Παναγίας γίνονται στη παραλία Χιλιαδού, στα Ψαχνά και στην Ιερά Μονή Γοργοϋπήκοου, στη Βόρεια Εύβοια και στη Παναγία της Λιχάδας,  στη Χαλκίδα και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας, στο Γυμνό, στην Αγία Άννα, στα Φύλλα, στα Πολιτικά, στη Στενή, στους Στρόπωνες, στον Πάλιουρα και σε πολλά άλλα ακόμα χωριά της Εύβοιας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr