Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Δεν υπήρχε κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή» – Τι κατέθεσε η παιδοκαρδιολόγος που εξέτασε την Τζωρτζίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Δεν υπήρχε κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή» – Τι κατέθεσε η παιδοκαρδιολόγος που εξέτασε την Τζωρτζίνα

Συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη

Στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά που εξέτασε την Τζωρτζίνα λίγες ημέρες πριν εισαχθεί στο Καραμανδάνειο, στις 8 Απριλίου 2021, πως το κοριτσάκι δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα στην καρδιά και ότι δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη για κάποιο πρόβλημα που θα οδηγούσε σε ανακοπή.

Όπως είπε η γιατρός, στις 29 Μαρτίου 2021 εξέτασε το κοριτσάκι, καθώς το υπέδειξε ο παιδίατρος λόγω των θανάτων της Μαλένας και της Ίριδας και δεν διαπίστωσε το παραμικρό εύρημα.

Για την ανακοπή που υπέστη το παιδί μέσα στο νοσοκομείο στις 11 Απριλίου η κ. Καταρατζά ανέφερε: «Ακόμη και η γρίπη ή ο κορονοϊος μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή. Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία… Με βάση τη δίκη μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή. Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα».

Η γιατρός επιβεβαίωσε πως όταν εισήχθη η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο στις 8 Απριλίου επικοινώνησαν μαζί της: «Με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου».

Μελετώντας δύο καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας ενώπιον του δικαστηρίου η μάρτυρας τόνισε πως «είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία της. Καμία υποψία, καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο».

Η γιατρός στις 12 Απριλίου 2021 μετέβη στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, όπου είχε μεταφέρθηκε η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή και την εξέτασε.

«Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά»

Αναφερόμενη σε εκείνα τα ευρήματα, η κ. Καρατζά είπε στο δικαστήριο: «Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα πέραν λίγου υγρού αντανακλαστικού. Συνήθως, τα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά. Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα. Βαριές ανεπάρκειες βαλβίδων, ίσως θρόμβους στην καρδιά και σίγουρα ανάγκη για υποστηρικτικά φάρμακα». Η γιατρός επεσήμανε πως σε έλεγχο του Ωνασείου δεν προέκυψε κληρονομικό νόσημα καρδιάς στην Τζωρτζίνα.

Νωρίτερα, η κ. Καρατζά απάντησε σε ερωτήσεις της προέδρου:

Πρόεδρος: Ποια είναι η διαφορά της ανακοπής με το έμφραγμα;

Μάρτυρας: Κάθε άνθρωπος όταν πεθαίνει κάνει ανακοπή. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μειωμένη παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ που οδηγεί σε νέκρωση του καρδιακού μυός. Στα παιδιά είναι πολύ σπάνιο και υπάρχουν δύο αίτια που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχαν.

Πρόεδρος: Όταν παθαίνει κάποιος ανακοπή την ώρα που κοιμάται ποια είναι η αντίδραση;

Μάρτυρας: Δυστυχώς, βλέπουμε απευθείας νεκρό το πρόσωπο. Και η νεκροτομή σε ένα 30% δεν μπορεί να βρει το αίτιο.

Πρόεδρος: Υπάρχει αντίδραση στο σώμα;

Μάρτυρας: Τίποτα δεν βλέπουμε. Απλώς σταματάει.

Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να δούμε να σηκώνεται ή να τινάζεται, ας πούμε;

Μάρτυρας: Υπάρχει περίπτωση να δούμε προθανάτιο ρόγχο.

Πρόεδρος: Αν είχατε ενημερωθεί για την πορεία του παιδιού μέσα στο Καραμανδάνειο θα είχατε αλλάξει τη στάση σας και θα το εξετάζατε;

Μάρτυρας:Όχι.

Πρόεδρος: Κάποια στιγμή οι σφίξεις του παιδιού ανέβηκαν στο 120, 132. Τι εκφράζουν;

Μάρτυρας: Ότι ένα παιδί μπορεί να κλαίει… ή ότι ξύπνησες ένα παιδί απότομα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr