Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη: Τρίτη διακοπή στη δίκη – Συνεχίζεται στις 21 Μαρτίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δολοφονία Ελένης Τοπαλούδη: Τρίτη διακοπή στη δίκη – Συνεχίζεται στις 21 Μαρτίου

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Μικτό Ορκωτό Εφετείο όπου εκδικάζεται η υπόθεση δολοφονίας και βιασμού της Ελένης Τοπαλούδη οδηγήθηκε σε διακοπή.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Μικτό Ορκωτό Εφετείο όπου εκδικάζεται η υπόθεση δολοφονίας και βιασμού της Ελένης Τοπαλούδη οδηγήθηκε σε διακοπή.

Αυτή τη φορά ο λόγος ήταν η παραίτηση από τα υπερασπιστικά καθήκοντα του δικηγόρου του αλβανικής καταγωγής κατηγορουμένου. Ο συνήγορος υπεράσπισης στην έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε από την έδρα την αναβολή της υπόθεσης, προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία. Όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του και τότε δήλωσε ότι παραιτείται, προκαλώντας την αντίδραση της πολιτικής αγωγής.

  • Πρόεδρος: Απορρίπτεται αίτημα αναβολής ως αβάσιμο.
  • Συνήγορος υπεράσπισης: Παραιτούμαι, σας είχα πει ότι χρειάζομαι ένα μήνα για να μελετήσω την ογκώδη δικογραφία.
  • Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Σε δύο ώρες οι συνάδελφοί σας διάβασαν.
  • Συνήγορος υπεράσπισης: Ανυπεράσπιστοι πήγαν…
  • Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Μη λέμε ότι ένας δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω θέλει πέντε μήνες…
  • Συνήγορος υπεράσπισης: Υποβάλλω την παραίτησή μου.
  • Εισαγγελέας: Θα διορίσουμε τρεις δικηγόρους.

Aρνήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι δικηγόροι

Μετά την εξέλιξη αυτή το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση έως ότου διοριστούν οι νέοι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου. Όταν μετά από αρκετή ώρα οι δικηγόροι προσήλθαν στη αίθουσα, δήλωσαν ότι αρνούνται να αναλάβουν καθήκοντα υπεράσπισης του κατηγορούμενου, με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Και οι τρεις επικαλέστηκαν λόγους ηθικής τάξεως.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε δήλωσε στο δικαστήριο ότι συγκεκριμένη υπόθεση αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» τόνισε η δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε αι εγώ». Τέλος, τέλος ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Απαντώντας η εισαγγελέας της έδρας στους τρεις δικηγόρους είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει».

Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να ορίσει νέους δικηγόρους. Τελικά, δύο νέοι συνήγοροι προσήλθαν στο δικαστήριο και αποδέχθηκαν τον διορισμό.

Η έδρα διέκοψε οριστικά τη σημερινή συνεδρίαση για τις 21 Μαρτίου, με τους γονείς της άτυχης φοιτήτριας να ζητούν να εξεταστούν πρώτα άλλοι μάρτυρες κι εκείνοι να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου.

«Σέβομαι στους ανθρώπους», έλεγε ο κατηγορούμενος

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο έτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από τη Ρόδο ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.
«Δε φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους», τόνισε ο κατηγορούμενος, ο οποίος ως επαγγελματική ιδιότητα δήλωσε ζαχαροπλάστης!

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr