Δραματική προειδοποίηση για ξηρασία: Έρχονται καλοκαίρια με ισχυρές φωτιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δραματική προειδοποίηση για ξηρασία: Έρχονται καλοκαίρια με ισχυρές φωτιές

O Θεόδωρος Γιάνναρος, επικαλούμενος στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας κάνει λόγο «για σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας» λόγω της απουσίας βροχποτώσεων.

Ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος, επικαλούμενος στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο «για σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας» λόγω της απουσίας βροχποτώσεων.

Η ανάρτηση Γιάνναρου

Ειδικότερα, ο κ. Γιάνναρος στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξλής:

«Ανησυχητικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (European Drought Observatory), τα οποία καταδεικνύουν πολύ σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας στο σύνολο σχεδόν της χώρας.

Σημαντικό έλλειμμα εδαφικής υγρασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2024

Σύμφωνα με δεδομένα από το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την ξηρασία (European Drought Observatory – EDO), σημαντικό έλλειμμα (αρνητικές αποκλίσεις – καφέ αποχρώσεις) εδαφικής υγρασίας παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2024.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας μας αρνητικές αποκλίσεις της εδαφικής υγρασίας παρατηρούνται ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου 2023, γεγονός φυσικά που συνδέεται με την σημαντική απουσία βροχοπτώσεων αλλά και τις παρατεταμένες περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 μηνών.

Η παρακολούθηση της εδαφικής υγρασίας είναι σημαντική για τον εντοπισμό περιοχών όπου πιθανώς υπάρχει συσσώρευση δασικής καύσιμης ύλης συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr