Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στην Αθήνα το Άγιο Φώς - Πώς θα μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έφτασε το Άγιο Φώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στη συνέχεια που πραγματοποιεί η διανομή του σε όλη τη χώρα με ειδικές πτήσεις.

Η αφή του Αγίου Φωτός έγινε μυστηριακά στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πιστοί. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντια – εξαιτίας και του πολέμου – ενώ μέσα στο Ναό της Αναστάσεως βρέθηκαν λιγότεροι προσκυνητές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι καμπάνες του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα ήχησαν χαρμόσυνα, οι χιλιάδες πιστοί ύψωσαν τις λαμπάδες τους και το Άγιο Φως εξήλθε από το Ιερό Κουβούκλιο. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμωνκρατούσε δύο δεσμίδες από 33 αναμμένα κεριά, όσα και τα χρόνια του Ιησού.

Σαν ένα πύρινο κύμα το Αναστάσιμο Φως μεταλαμπαδεύτηκε στα κεριά των πιστών που κατάφεραν να βρεθούν στον Πανάγιο Τάφο. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το Πανάγιο φως είχε φωτίσει το Ναό, δημιουργώντας μοναδική κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Προηγήθηκε η ιερή λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και η πόρτα αποσφραγίστηκε σύμφωνα με το τυπικό, αφού πρώτα ελέγχθηκε το εσωτερικό του για να αποκλειστεί η παρουσία οποιουδήποτε αντικειμένου που μπορούσε να ανάψει φωτιά.

Λίγο αργότερα, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος παρέδωσε στην ελληνική αντιπροσωπεία το Αναστάσιμο φως, με κάθε επισημότητα. «Ευχόμεθα αυτό το φως να φωτίζει τις διάνοιες των ανθρώπων, να θερμαίνει τις καρδιές τους, ιδιαιτέρως να φωτίζει τις διάνοιες των αρχόντων του κόσμου τόυτου, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις για τις τύχες των ανθρώπων».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας που βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη ευλογία, μεγάλη τιμή και θέλω να τονίσω με αφορμή αυτής της ιερής παρουσίας σήμερα ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων και σε εσάς προσωπικά».

«Ευχόμαστε το φως να καταυγάζει τις ψυχές των ανθρώπων και να δώσει ειρήνη στον κόσμο που τόσο πολύ τη χρειαζόμαστε προσωπικά ο καθένας μας αλλά κια για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή και τον κόσμο», είπε ο Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος και Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος.

Φέτος, η αφή του Αγίου φωτός γίνεται στη σκιά του μαινόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Με άμεσο αντίκτυπο στον αριθμό των πιστών που κατέφθασαν από κάθε μεριά της γης, στα Ιεροσόλυμα.

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN, της Olympic Air και της SKY express θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές, πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας από τα Ιεροσόλυμα, με μέριμνα της Ελληνικής κυβέρνησης και στη συνέχεια, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις, αποκλειστικά για τη μεταφορά του Φωτός, σε 9 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Ειδικότερα, το Μεγάλο Σάββατο το πρόγραμμα των προγραμματισμένων και έκτακτων πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, διαμορφώνεται ως εξής:

Δρομολόγιο Πτήση Ώρα
Αθήνα – Θεσσαλονίκη Α3 126 19:45 – 20:40
Αθήνα –  Ιωάννινα A3 166 20:00 – 21:15
Αθήνα – Κέρκυρα A3 286 19:20 – 20:20
Αθήνα – Αλεξανδρούπολη Α3 146 20:05 – 21:05
Αθήνα – Χανιά Α3 344 22:35 – 23:25
Αθήνα – Σάμος OA 3004

(έκτακτη, ειδική πτήση)

19:30 – 20:30
Σάμος – Λήμνος OA 3005

(έκτακτη, ειδική πτήση)

20:45 – 21:45
Αθήνα – Λάρισα OA 3000

(έκτακτη, ειδική πτήση)

19:30 – 20:20
Λάρισα – Κεφαλονιά OA 3001

(έκτακτη, ειδική πτήση)

20:35 – 21:25

H SKY express μεταφέρει το Άγιο Φως σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Σε επτά προορισμούς της ελληνικής επικράτειας θα μεταφέρει το Άγιο Φως, που θα φτάσει με αεροσκάφος της ελληνικής κυβέρνησης από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, η SKY express. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, για άλλη μία χρονιά η SKY express, πιστή στις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, «θα μεταφέρει το Άγιο Φως, της ελπίδας και της αγάπης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Μυτιλήνη, τη Σαντορίνη, τη Χίο και τα Κύθηρα», «έχοντας θέσει και φέτος τους ανθρώπους, αλλά και τα ολοκαίνουργια αεροσκάφη της στη διάθεση της ελληνικής Πολιτείας».

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το πρόγραμμα των δρομολογίων να διαμορφώνεται ως εξής:

* Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216) : Αναχώρηση 20:55- Άφιξη 21:45

* Αθήνα – Ρόδος (GQ284) : Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:20

* Αθήνα – Μύκονος (GQ234) : Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

* Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) : Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

* Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) : Αναχώρηση 20:20- Άφιξη 21:15

* Αθήνα – Χίος (GQ244) : Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

* Αθήνα – Κύθηρα (GQ440) : Αναχώρηση 21:00 – Άφιξη 21:50

«Η SKY express διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, το πλήρωμα της εταιρείας, το Μεγάλο Σάββατο στις πτήσεις, που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό προς τη χώρα, με σεβασμό στις παραδόσεις του Πάσχα θα καλωσορίσει τους επιβάτες προσφέροντάς τους πασχαλινές λαμπάδες» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr