Εκδήλωση για τον υγρότοπο της Αλυκής Κοπανά στη Λάμψακο την Κυριακή 5 Ιουνίου στη Χαλκίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση για τον υγρότοπο της Αλυκής Κοπανά στη Λάμψακο την Κυριακή 5 Ιουνίου στη Χαλκίδα

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ο σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ και ο Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας  διοργανώνουν συνεκδήλωση στη Χαλκίδα, στο Στρογγυλό της παραλίας για τον υγρότοπο της Αλυκής Κοπανά στη Λάμψακο
Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ο σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ και ο Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας  διοργανώνουν συνεκδήλωση στη Χαλκίδα, στο Στρογγυλό της παραλίας, όπου θα τερματίζει ο Ληλάντιος Ημιμαραθώνιος, ή αλλιώς 1 STEREA RUN, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι ο υγρότοπος της Αλυκής Κοπανά στη Λάμψακο.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δρομέων Εύβοιας, του συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ και τη συμμετοχή της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στο πλαίσιο του πρώτου STEREA RUN – Ληλάντειου Ημιμαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική δράση ενημέρωσης για  έναν από τους σημαντικότερους  υγρότοπους της Εύβοιας, την Αλυκή Κοπανά (Νέα Λάμψακος, Χαλκίδας).

Ο αγώνας δρόμου θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, ανήμερα της  Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και θα περιλαμβάνει τις εξής διαδρομές:

Αγώνας 21,1 χλμ.

Εκκίνηση: 08:30 π.μ. Ερέτρια – Τερματισμός: Παραλία Χαλκίδας (στρογγυλό)

Σκυταλοδρομία 20 χλμ. ( 2 X 10 χλμ.)

Εκκίνηση: 08:45 π.μ. Ερέτρια – Τερματισμός: Παραλία Χαλκίδας (στρογγυλό)

Παιδικός Αγώνας 1χλμ. -Εκκίνηση 09:00 π.μ. Ερέτρια

Αγώνας 5χλμ

Εκκίνηση: 08:30 π.μ., Παραλία Χαλκίδας – Αρέθουσα -Τερματισμός: Παραλία          Χαλκίδας (στρογγυλό).

Την ημέρα της εκδήλωσης θα λειτουργήσει υπαίθρια έκθεση αφιερωμένη στην Αλυκή Κοπανά, και τη φύση των αλυκών, στον χώρο του τερματισμού των δρομικών αγωνισμάτων (Στρογγυλό παραλίας Χαλκίδας). Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρία,  η οποία ερευνά συστηματικά την ορνιθοπανίδα της περιοχής για τρεις δεκαετίες, με κύριο ερευνητή τον Παναγιώτη Λατσούδη, Δασολόγο- Περιβαλλοντολόγο.

Στο πλαίσιο της δράσης θα διατίθεται έντυπο ενημερωτικό υλικό στους αθλητές και στο κοινό (για άτομα κάθε ηλικίας), ενώ θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό στο video wall του τερματισμού, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την  ιδιαίτερη περιβαλλοντική, πολιτιστική και κοινωνική αξία της Αλυκής Κοπανά, των  υγροτόπων και αλυκών γενικότερα και την ορνιθοπανίδα της Ελλάδας.

ΑΛΥΚΗ ΚΟΠΑΝΑ

Η Αλυκή Κοπανά είναι μία από τις 14 μόλις οργανωμένες αλυκές του ελληνικού κράτους που λειτούργησαν έως τα τέλη του 20ου αιώνα.

Οι ηλιακές αλυκές αποτελούν μία από τις πλέον αξιοθαύμαστες και αρμονικές με τη Φύση δραστηριότητες του ανθρώπου. Η παραγωγή καθαρού αλατιού από το θαλασσινό νερό απαιτεί μια προσεκτική διαβάθμιση της αλατότητας από δεξαμενή σε δεξαμενή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αλυκές να μετατρέπονται σε ένα συμπύκνωμα  διαφορετικών υγροτόπων. Διαφορετικά είδη επιλέγουν διαφορετικές δεξαμενές.

Ειδικά η Αλυκή Κοπανά είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί είναι από τα ελάχιστα μέρη στον νότιο Ευβοϊκό όπου αναπαράγονται ο Θαλασσοσφυριχτής και η Μικρογαλιάντρα. Πολλά είδη παρυδάτιων πουλιών, που προτιμούν μόνο τους ρηχούς υγροτόπους, σταθμεύουν εκεί κατά τη μετανάστευσή τους μεταξύ Αφρικής-Ευρώπης. Στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί μερικά από τα πλέον ασυνήθιστα είδη της χώρας, όπως ο Ερυθρόλαιμος  Φαλαρόποδας και το Πορτοκαλόραμφο Γλαρόνι .

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr