Εκκλησία για εμβόλιο: Δεν έχει ούτε τσιπάκι, ούτε εμβρυικά κύτταρα – Το φυλλάδιο που θα μοιράσει στους πιστούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκκλησία για εμβόλιο: Δεν έχει ούτε τσιπάκι, ούτε εμβρυικά κύτταρα – Το φυλλάδιο που θα μοιράσει στους πιστούς

Το φυλλάδιο που θα μοιράσει στους πιστούς την Κυριακή

Με εγκύκλιο που θα διαβαστεί την προσεχή Κυριακή σε όλους τους ναούς της χώρας με θέμα «Εκκλησία και Επιστήμη στον αγώνα κατά της πανδημίας», αφού διαβεβαιώνει ότι το εμβόλιο δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με την Αγιογραφική, Πατερική και Κανονική Διδασκαλία της Εκκλησίας, καλεί το ποίμνιο να ακούει τη φωνή της Επιστήμης και των ειδικών.

Την ίδια ώρα θα μοιράσει και φυλλάδια στους πιστούς με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό συνδράμοντας στην πράξη την πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού για τον COVID19, μετά από σχετικό αίτημα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απευθυνόμενο «προς το λαό», το φυλλάδιο της Εκκλησίας της Ελλάδος επιγράφεται «οι χριστιανοί μας ρωτούν για το εμβόλιο και οι γιατροί μας απαντούν», με στόχο να καταπέσουν μύθοι και θεωρίες συνωμοσίας που εξυφαίνονται στη δημόσια σφαίρα, συσκοτίζοντας την αλήθεια.

Στον αντίποδα, προστρέχοντας στην επιστήμη, η Ιεραρχία της ελλαδικής εκκλησίας άναψε το πράσινο φως για ένα φυλλάδιο χωρίς ταμπού, που απαντά όλους τους προβληματισμούς της ελληνικής κοινωνίας, όπως λόγου χάρη:

-Aν τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό περιέχουν «εμβρυικά κύτταρα»,

-Aν μέσω αυτών επιτυγχάνεται ο «έλεγχος της προσωπικότητας» του ατόμου,

-Aν περιέχουν μαγνητισμό, νανοσωματίδια ή «τσιπάκι» ή

-Ποιες είναι οι διαφορές του εμβολίου mrna με τα «παραδοσιακά εμβόλια»,

καταλήγοντας πως η Εκκλησία «μιλά στα παιδιά της με την γλώσσα της Ευθύνης, της Αλήθειας και της Αγάπης».

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις από το φυλλάδιο της εκκλησίας

«ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΑΣ ΡΩΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ»

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Τρίτης 13ης Ιουλίου 2021 προσήλθαν ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλειος Κικίλιας και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Σωτήριος Τσιόδρας, προς τους οποίους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς έθεσαν πολλά ερωτήματα τόσο για την πορεία της πανδημίας, όσο και για τη χρήση των νέων εμβολίων κατά της Covid-19, εκφράζοντας προβληματισμούς και απορίες Κληρικών και λαϊκών χριστιανών, μελών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα ερωτήματα εστάλησαν και γραπτώς και απαντήθηκαν αρμοδίως. Ως εκ τούτου, αποστέλλονται ακολούθως προς ενημέρωση του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού της Εκκλησίας της Ελλάδος:

  • Έχω κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή, τι προστασία έχω από τη μετάλλαξη «Δέλτα»;

Όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson) προσφέρουν υψηλή προστασία για την αποφυγή σοβαρής νόσησης, διασωλήνωσης και θανάτου, όπως και για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος και να μπει στο νοσοκομείο. Η υψηλή αυτή προστασία ισχύει και για τη μετάλλαξη «Δέλτα».

  • Εφόσον έχω κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα χρειαστεί ύστερα από κάποιους μήνες να κάνω και μια τρίτη ή τέταρτη δόση;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα χρειαστούν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου έναντι της COVID-19 επειδή ακόμα μαθαίνουμε πόσο διαρκεί η ανοσία τόσο μετά τη νόσηση, όσο και μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον, η αυξημένη παρουσία των μεταλλάξεων μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα χορήγησης των αναμνηστικών δόσεων.

  • Αν αρρωστήσω από κορωνοϊό, παρότι έχω κάνει το εμβόλιο, υπάρχει κίνδυνος να χρειαστώ διασωλήνωση;

Μέχρι σήμερα σχεδόν όλοι όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής νόσησης από τον ιό, διασωλήνωσης και εισαγωγής σε ΜΕΘ. Η περίπτωση να νοσήσει βαριά κάποιος πλήρως εμβολιασμένος και να νοσηλευτεί είναι σπάνια και όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως συνυπάρχει υποκείμενο νόσημα.

  • Το βασικό επιχείρημα ορισμένων αντιρρησιών είναι ότι το εμβόλιο περιέχει εμβρυικά κύτταρα και όταν δέχεσαι το εμβόλιο, είναι σαν να σκοτώνεις το έμβρυο για να ζήσεις εσύ. Θα πρέπει να διευκρινισθεί από επιστήμονες όσον αφορά στα στοιχεία που περιέχονται στο εμβόλιο. Πολλοί από τους Χριστιανούς βρίσκονται σε σύγχυση. Υπάρχουν και γιατροί οι οποίοι διαφωνούν. Τελικά, στα εμβόλια χρησιμοποιούνται εμβρυικά κύτταρα;

Κανένα από τα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, εμβρυικές κυτταρικές σειρές (όχι ο εμβρυικός ιστός) χρησιμοποιούνται μερικές φορές στη διαδικασία παρασκευής εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων έναντι της COVID-19. Οι εμβρυικές κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων από θεραπευτική διακοπή της κύησης και ελήφθησαν εδώ και δεκαετίες (1960, 1973, 1985). Αυτά τα κύτταρα αναπαράγονται έκτοτε στο εργαστήριο και αφαιρούνται πριν από την ολοκλήρωση της παρασκευής των αντίστοιχων εμβολίων. Δεν τίθεται λοιπόν ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των εμβολίων, τα οποία σώζουν ζωές.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr