Νέα μείωση παρουσίασε η τιμή του ελαιόλαδου την ώρα που οι αυξήσεις σε άλλα προϊόντα δεν έχουν σταματημό, συγκεκριμένα έκανε νέα βουτιά στα 4,50 ευρώ.
Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός (ΑΕΣ) Παπαδιανίκων, ανακοίνωσε πως δύο βυτία έξτρα παρθένου ελαιόλαδου εσοδείας 2024-2025, στην τιμή των 4,50 ευρώ το κιλό, πωλήθηκαν στα 4,50 ευρώ το κιλό, οι πωλήσεις έγιναν στην Λακωνία την περασμένη Παρασκευή 11/07.
Την ίδια ώρα στην Κρήτη, υπήρξαν εμπορικές συμφωνίες για αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα 3,83 έως 3,93 ευρώ το κιλό.
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προχώρησε, την Παρασκευή (4 Ιουλίου 2025), σε διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου, ποσότητας 30 τόνων.
Η συγκεκριμένη τιμή είναι η πιο χαμηλή που υπάρχει αυτή τι στιγμή σε όλη τη χώρα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Αλιφέρης, Γραμματέας στον ΑΕΣ Παπαδιανίκων, «μια τιμή στα 5 ευρώ το κιλό είναι καλή για τον παραγωγό αλλά και διαμορφώνει μια ικανοποιητική τιμή και στο ράφι για τον καταναλωτή».
Ο κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι είχαμε δύο προσφορές για την αγορά ελαιολάδου, στα 4,051 και στα 4,281 ευρώ το κιλό. Συμφωνήσαμε να κλείσουμε εμπορική συμφωνία με τιμή στα 4,281 ευρώ το κιλό, που είναι η υψηλότερη τιμή που έχει δοθεί για το Λασίθι. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που κάναμε φέτος και θα περιμένουμε μέχρι τα τέλη του Ιουλίου να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά για να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε νέο διαγωνισμό για την πώληση 3 βυτίων ελαιολάδου.
Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή, αν και είχαμε φέτος μια πλούσια ανθοφορία τελικά υπήρξε σχινοκαρπία. Αποτέλεσμα να περιμένουμε μια παραγωγή ελαιολάδου που θα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εποχή είμαστε στο δεύτερο ψεκασμό δακοκτονίας και οι παραγωγοί ανησυχούν λόγω αυξημένου δακοπληθυσμού.
Γιατί δεν πωλείται το ελαιόλαδο
Παραμένουν γεμάτες οι δεξαμενές με ελαιόλαδο, ενώ υπάρχει ακινησία στην αγορά σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο οι συνεταιρισμοί αλλά και πολλοί έμποροι. Αν παραμείνει αυτή η εικόνα δεν θα είναι εύκολο να πάει σε αποθήκευση η νέα σοδειά. Από την άλλη το ΥπΑΑΤ δεν φαίνεται να θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο.
Ο κ. Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Γλυφάδας της Μεσσηνίας, αναφέρει στο Αγροτύπο ότι αυτή την περίοδο η αγορά δίνει τιμή στα 3,50 ευρώ το κιλό. Με τόσο χαμηλές τιμές δεν υπάρχει κανενα ενδιαφέρον να κλείσει καποια εμπορική συμφωνία. Η τελευταία πώληση που έκανε ο συνεταιρισμός για 14 τόνους ΠΟΠ βιολογικό έξτρα παρθένο ήταν στα 4,50 ευρώ το κιλό. Δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση των τιμών με το παρελθόν γιατί το κόστος το 2025 έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Στην δημοπρασία που κάναμε για πώληση συμβατικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με τιμή στα 3,65 ευρώ το κιλό μόνο δύο παραγωγοί δέχτηκαν να πουλήσουν.
Ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Καλαμάτας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι δεν υπάρχει αυτή την περίοδο κανένα εμπορικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο. Στην Μεσσηνία η τελευταία πώληση που έγινε για έξτρα παρθένο ήταν στα 4,10 ευρώ το κιλό.
Ο κ. Παναγιώτης Ντανάκας, Διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων – Πακίων, από την Λακωνία, πριν από μια εβδομάδα καταφέραμε να κλείσουμε συμφωνία για 330 τόνους έξτρα παρθένου στα 4 ευρώ το κιλό. Ακολούθησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός Παπαδιανίκων που πούλησε δύο βυτία στα 4,20 ευρώ το κιλό. Το κόστος πάντως στον παραγωγό σήμερα κυμαίνεται από 5,30 έως 5,50 ευρώ το κιλό. Μετά είχαμε την απεργία των ναυτικών και δεν καταφέραμε να στείλουμε την ποσότητα ελαιολάδου που είχαμε συμφωνήσει. Ευτυχώς μάθαμε ότι έληξε η απεργία για να στείλουμε τα βυτία στο εξωτερικό. Υπάρχουν ακόμη αποθέματα στην Λακωνία και με τους ρυθμούς που έχει το εμπόριο δύσκολο να έχουν φύγει μέχρι τη νέα συγκομιδή. ο συνεταιρισμός μας έχει περίπου 1.100 τόνους απόθεμα. Φέτος ήταν η μικρότερη εμπορική περίοδο που είχαμε εδώ και πολλά χρόνια στην Λακωνία αν και η παραγωγή ήταν αυξημένη. Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή εκτιμώ ότι θα είναι σε μέτρια επίπεδα. Έχουμε ήδη όμως προβλήματα σε κάποιες περιοχές από το δάκο.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιών κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι κάποια ελαιοτριβεία δίνουν τιμή στα 4,45 ευρώ το κιλό. Δεν έχει όμως γίνει κάποια εμπορική πράξη αυτές τις ημέρες για μεγάλες ποσότητες. Στις δημοπρασίες που κάνουν οι συνεταιρισμοί δεν υπάρχει ενδιαφέρον για προσφορά τιμής. Όσον αφορά την επερχόμενη παραγωγή δεν φαίνεται να υπάρχει ομοιομορφία σε όλες τις περιοχές. Σε κάποιες περιοχές έχει υπερβολική βλάστηση και σε άλλες πολύ καρπό. Επίσης σε κάποιες περιοχές άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα με το δάκο. Ο συνεταιρισμός έχει απόθεμα αυτή την στιγμή περίπου 120 τόνους.
Ο κ. Γεώργιος Δημητράκης, από την Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι είχαμε πραγματοποιήσει, στις 22 Ιουνίου 2025, έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση, 13,5 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και 2023-2024, όμως δεν υπήρξε καμιά προσφορά. Γενικότερα δεν φαίνεται αυτή την εποχή να υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Όσον αφορά τη νέα παραγωγή οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να είναι καλή ποσοτικά. Να δούμε όμως τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα στο νησί και πως θα εξελιχθούν τα προβλήματα με το δάκο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr