Ενέργεια: Πώς θα κάνετε οικονομία στη χρήση θερμοσίφωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενέργεια: Πώς θα κάνετε οικονομία στη χρήση θερμοσίφωνα

Το μυστικό για ρύθμιση για να εξασφαλίσετε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση εξοικονομώντας ενέργεια

Νούμερο ένα προτεραιότητα για όλα τα νοικοκυριά έχει γίνει πλέον η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς όλοι ψάχνουν τρόπο για να κάνουν οικονομία ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά μίας μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό εξοικονόμησης ενέργειας «Energy Saving Trust», ένα 50% περίπου της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει ένα νοικοκυριό αξιοποιείται για τη θέρμανση του νερού.

Ο λέβητας που χρησιμοποιείται κυρίως στην χώρας μας για ζεστό νερό είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ρεύματος με τη διαφορά ότι συνήθως λειτουργεί για 30-40 λεπτά μέσα στην ημέρα.

Στην Ελλάδα έχουν διαδοθεί αρκετά και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες καθώς ενώ απαιτούνται αρκετά χρήματα για την εγκατάστασή τους η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση είναι σαφώς καλύτερη με μικρότερα έξοδα.

Άλλη μία επιλογή είναι το μπόιλερ λεβητοστασίου το οποίο εκμεταλλεύεται το ζεστό νερό που κυκλοφορεί στις σωληνώσεις όταν είναι αναμμένο το καλοριφέρ.

Σχετικά με την θερμοκρασία του νερού, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις στο θερμοσίφωνα του επιβάλλουν να ζεσταίνει το νερό, μέχρι αυτό να φτάσει στους 70 ή και 75 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί συστήνουν πως μία θερμοκρασία γύρω στους 50 βαθμούς Κελσίου είναι ιδανική για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, χωρίς καμία πίεση ειδικά εάν μένετε μόνοι σας, ενώ για μία οικογένεια μία καλή θερμοκρασία είναι οι 65 βαθμοί Κελσίου.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι γνωστό πως πρέπει να λειτουργεί μόνο για όση ώρα χρειάζεται να ζεσταθεί το νερό πριν το χρησιμοποιήσουμε, ωστόσο για τα μπόιλερ και τα καλοριφέρ κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες που είναι κυρίως λανθασμένες.

Πολλοί επιλέγουν να αφήνουν. ανοιχτά τα μπόιλερ και τα καλοριφέρ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σε μία χαμηλή θερμοκρασία όμως λανθασμένα θεωρούν πως εξοικονομούν ενέργεια έτσι.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα θέρμανσης  Τζο Άλσοπ, ο οποίος μίλησε στον Guardian, «αυτή η μέθοδος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Αντιθέτως, εάν ανοίγουμε το μπόιλερ ή το θερμοσίφωνα για συγκεκριμένα διαστήματα μέσα στη μέρα, π.χ για δύο ώρες, θα εξοικονομήσουμε κατά μέσο όρο 150 ευρώ το χρόνο».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr