Επανεκκίνηση εστίασης: Νέο πακέτο στήριξης έρχεται μέσα στον Μάιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επανεκκίνηση εστίασης: Νέο πακέτο στήριξης έρχεται μέσα στον Μάιο

Μέσα στο Μάιο θα δοθεί το πακέτο στήριξης για την εστίαση, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως σημείωσε «το πακέτο στήριξης έχει ήδη ετοιμαστεί αλλά απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα για να ανοίξει η πλατφόρμα και να ξεκινήσουν γρήγορα οι καταβολές».

«Είναι ένα επιπλέον πακέτο στήριξης, δεν είναι το μόνο πακέτο στήριξης», είπε και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα πακέτο, επιπλέον, το οποίο σκοπό έχει να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των επιχειρήσεων. Είναι με την διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής».

Όπως υποστήριξε, η εστίαση έχει πάρει την μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές και σχεδόν όλα τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί και έχουν υλοποιηθεί.

Υπογράμμισε επίσης πως το άνοιγμα της εστίασης δεν αφορά σε μαγαζιά στα κλειστά εμπορικά κέντρα και όπου αλλού υπάρχει εστίαση εντός κλειστού χώρου ( Σταθμοί ΚΤΕΛ, στοές κτλπ).

«Υπάρχει η δυνατότητα για αυτές τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν take away και delivery» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας και είπε πως μέχρι τις 14 Μαΐου θα είναι σε ισχύ αυτό το μέτρο.

Μέτρα στήριξης ή ντόμινο λουκέτων λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης

Να… ανασάνει το λιανεμπόριο, έπειτα από τις αναγγελίες της κυβέρνησης για άρση των μέτρων τις επόμενες ημέρες, ελπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Πρόγραμμα στήριξης «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες της μέσης ελληνικής εμπορικής επιχείρησης ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου (ΕΣΕΕ, ΕΣΑ, ΕΣΠ και ΕΣΘ) από την κυβέρνηση, με σκοπό την ομαλή επανεκκίνηση και την αποφυγή κύματος λουκέτων.

Ως κριτήρια ενίσχυσης προτείνονται η πτώση του τζίρου, η εποχικότητα και ο προσδιορισμός ενός «κόφτη», αναγνωρίζοντας πως οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι.

Σε έκτακτη, κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησαν διαδικτυακά χθες, Τετάρτη (28/4/2021) έκαναν λόγο για την αντίφαση που προκύπτει και το ευεξήγητο αίσθημα αδικίας που προκαλεί στους μικρομεσαίους εμπόρους το γεγονός ότι, την ώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας όπως η εστίαση, ο τουρισμός, οι παιδότοποι, τα γυμναστήρια εντάσσονται σε προγράμματα επανεκκίνησης, τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν -χωρίς να εξηγούν, επαρκώς, το «γιατί»- ότι το λιανεμπόριο δεν χρήζει ανάλογης στήριξης.

«Δυστυχώς παραβλέπονται τόσο οι μεγάλες απώλειες του λιανικού εμπορίου το 2020, που καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και την ΑΑΔΕ, όσο και οι ιδιαιτερότητες στη λειτουργία του», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, τόνισε: «Το εμπόριο είναι ο κλάδος που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά μέσα σε αυτήν την υγειονομική κρίση, χάνοντας 10 δισ. ευρώ».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, εξήγησε πως το αδιάθετο εμπόρευμα δημιουργεί, πραγματικά, έναν βραχνά ρευστότητας.

«Το χονδρικό εμπόριο, το οποίο είναι ο τροφοδότης όλων των καταστημάτων, ουσιαστικά δεν έχει βοηθηθεί, καθώς έχει στο συρτάρι του συσσωρευμένες επιταγές, χωρίς -αυτή τη στιγμή- να έχει τη δυνατότητα να τις ρευστοποιήσει, αν και πολύ σωστά έχουν μετακυλισθεί αυτές οι επιταγές προς τα πίσω», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, έκρουσε… καμπανάκι για 100.000 έως 150.000 λουκέτα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr