Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνονται όσοι δεν έλαβαν την έξτρα δόση από τον ΟΠΕΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα παιδιού: Πότε πληρώνονται όσοι δεν έλαβαν την έξτρα δόση από τον ΟΠΕΚΑ

Τι ισχύει για τους δικαιούχους που δεν είχαν κάνει αίτηση πριν τις 31 Μαρτίου

Πιστώθηκε από τον ΟΠΕΚΑ η μίαμιση δόση του επιδόματος παιδιού εχθές Μεγάλη Τετάρτη στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Ωστόσο, αυτοί που έλαβαν την έξτρα δόση είναι μόνο όσοι δικαιούχοι πληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου.

Οι υπόλοιποι που έκαναν αίτηση από τις 30 Μαρτίου και μετά αν και εγκρίθηκε δεν πληρώθηκαν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες θα πληρωθούν τη μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ 31 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, χθες πιστώθηκε η μιάμιση δόση του επιδόματος σε 580.000 δικαιούχους, όσοι ήταν και οι δικαιούχοι της δίμηνης δόσης Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου που καταβλήθηκε 31 Μαρτίου.

Ωστόσο οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 όποτε και να κάνουν την αίτηση για το 2022 ακόμη και την τελευταία ημέρα, δηλαδή 15 Ιανουαρίου 2023 θα λάβουν κανονικά τη μιάμιση δόση.

Η πλατφόρμα του επιδόματος παιδιού θα μείνει ανοιχτή μέχρι μέσα Μαΐου για να γίνει η δίμηνη πληρωμή στις 31 Μαΐου 2022.

Η προσαύξηση θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Αν, μετά την καταβολή της προσαύξησης, από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων για το έτος 2022:

α) εφόσον προκόψει αχρεώστητη, εν όλω ή εν μέρει, καταβολή του επιδόματος, η καταβληθείσα προσαύξηση επιστρέφεται αναλόγως ή
β) εφόσον προκόψει ότι αναδρομικά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, και το υπολειπόμενο ποσό αυτής αποδίδεται στους δικαιούχους μαζί με την καταβολή του ανωτέρω αναδρομικός οφειλόμενου ποσού του επιδόματος.

Η προσαύξηση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ωστόσο προβλέπεται ότι μετά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα επιστραφούν τα ποσά από τους δικαιούχους και του μπόνους εφόσον τα εισοδήματα είναι αυξημένα όπως και θα καταβληθεί αυξημένο το επίδομα παιδιού εφόσον ο δικαιούχος έχει μείωση εισοδήματος με βάση τη φορολογική δήλωση.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί πριν το Πάσχα ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Έτσι, μια οικογένεια με εισόδημα 9.000 με 3 παιδιά θα πάρει 420 ευρώ, με 4 παιδιά 630, με 2 παιδιά 210 ευρώ εφάπαξ πριν το Πάσχα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr