Επίδομα ρεύματος: Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο έως 1.200 ευρώ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα ρεύματος: Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο έως 1.200 ευρώ

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το επίδομα ρεύματος

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το επίδομα ρεύματος με όλες τις διευκρινίσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας του  Power Pass, τους δικαιούχους του επιδόματος ρεύματος έως 600 ευρώ, τους «κόφτες», αλλά και τα… πρόστιμα σε περίπτωση απάτης.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (που φτάνει έως τα 600 ευρώ) αφορά στην κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν όλοι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους πονηρούς που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την επιδότηση για το επίδομα ρεύματος με τεχνάσματα και κομπίνες.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, σε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα ελέγξουν την αίτηση και διαπιστωθούν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην αίτηση τότε θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα από τον αιτούντα το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης.

Τι αναφέρει το άρθρο 5 του ΦΕΚ

Άρθρο 5

Περιπτώσεις και διαδικασία ανάκτησης τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου, διαπιστωθεί υποβολή ψευδών ή ανακριβών στοιχείων στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, είναι άμεσα απαιτητό το διπλάσιο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης

Παραδείγματα

Εάν κάποιος λάβει ενίσχυση 18 ευρώ, που είναι και το ελάχιστο ποσό που δικαιούται κάποιος, τότε το πρόστιμα που θα πληρώσει θα είναι 36 ευρώ. Εάν το επίδομα ρεύματος που θα χορηγηθεί – με βάση τα ψευδή στοιχεία – ανέρχεται σε 600 ευρώ, τότε το πρόστιμο θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr