Επιστολή Χρυσόστομου στον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τι ζητά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Χρυσόστομου στον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τι ζητά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος

Η επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό στις 26 Νοεμβρίου
Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος από τις 26 Νοεμβρίου
Η επιστολή Εστάλη πολύ έγκαιρα, από τις 26-11, και προφανώς δεν εδόθη στην δημοσιότητα, διότι σκοπός της δεν ήταν η προσωπική προβολή, αλλά η επίτευξη του αιτήματος.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Αριθμ. Πρωτ. 1643
Χαλκίδα 26 Νοεμβρίου 2020
Προς
Τον Εξοχώτατο
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Αθήνας.
Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με τον οφειλόμενο σεβασμό στο πρόσωπό Σας και στο αξίωμά Σας, προάγομαι να Σας υποβάλω έκκληση και θερμότατη προσωπική παράκληση, με την βεβαιότητα ότι εκφράζω τον περί εμέ Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Εξ αρχής επισημαίνω ότι δεν συμπαθώ τον θόρυβο, πολλώ δε μάλλον τις αντιπαραθέσεις, αλλά μοναδικό κίνητρο και της ενεργείας μου αυτής, είναι η υπηρεσία των ανθρώπων, τους οποίους η Αγία μας Εκκλησία μου εμπιστεύθηκε και κυρίως η πνευματική τους προαγωγή.
Η έκκληση και η παράκληση, λοιπόν, αφορά την άρση της απαγορεύσεως προσελεύσεως και συμμετοχής των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας!
Όλοι μας τηρήσαμε και τηρούμε με αγάπη, υπευθυνότητα, σχολαστικότητα, αλλά και μεγάλη υπομονή τα μέτρα και καταπίνουμε και την πίκρα μας, γιατί δεν έχει καν προβλεφθεί η δυνατότητα της -έστω υπό όρους- κατ’ ιδίαν προσευχής εις τους Ιερούς Ναούς.
Θυμόμαστε βέβαια ότι δημοσίως δεσμευθήκατε για τα ερχόμενα Χριστούγεννα, λέγοντας ότι: κλείνουμε τώρα για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Αυτό τονώνει την ελπίδα μας και ελαφρώνει κάπως το βάρος του δυσβάστακτου σταυρού μας.
Ωστόσο, ανησυχούμε, διότι κάποιες προδρομικές φωνές ειδικών ή άλλων, εξ εκείνων που ισχυρίζονται πως εκφράζουν ή και συχνότατα διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, καλλιεργώντας το «κλίμα», λέγουν ότι τα Χριστούγεννα και οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν κλειστοί!
Έκκληση Σας κάνουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, να μη διαψεύσετε τον εαυτό Σας και τις προσδοκίες, που με κατανόηση και καλή διάθεση καλλιεργήσατε στις ψυχές των ευσεβών Χριστιανών.
Ασφαλώς δεν θα επιθυμείτε να φέρετε σε δύσκολη θέση και τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αγνοώντας το διάβημά τους, αφού σε επιστολή τους προς Σας, έχουν μεταξύ άλλων δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν να είναι κλειστές οι Εκκλησίες τα Χριστούγεννα, καθώς ανέφερε δημοσίως σε συνέντευξή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κατανοώ το βάρος πολυποίκιλων πιέσεων υπό τις οποίες καλείσθε να ενεργήσετε. Ωστόσο, πιστεύω πως συμφωνείτε ότι ο άνθρωπος έχει και πνευματικές ανάγκες, οι οποίες επ’ ουδενί πρέπει να υποτιμώνται ή να παραθεωρούνται. Και συνεπώς μέσα στις αγωνίες και τους αγώνες Σας πρέπει να έχουν θέση και αυτές.
Οι οικονομικές αξίες είναι σημαντικές, όμως τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανεκτίμητη ψυχή του ανθρώπου. Ο κατ’ εξοχήν φίλος του ανθρώπου, ο Θεάνθρωπος Χριστός, διεκήρυξε ότι ολόκληρος ο κόσμος δεν αξίζει όσο αξίζει η ψυχή του ανθρώπου! Μη σκεπτόμαστε, λοιπόν, μόνο τις δυσμενείς επιπτώσεις του υποχρεωτικού εγκλεισμού στην οικονομία! Υπάρχουν και πνευματικές συνέπειες, ακόμη και για εκείνους που αρνούνται την ύπαρξη του πνεύματος! Μακάρι, μάλιστα, όποιες υπάρξουν να είναι αντιμετωπίσιμες.
Αλλά και κάτι άλλο πρέπει να μη μας διαφεύγει: Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή της Πίστεως! Είναι γιορτή της Εκκλησίας! Πόσο αλήθεια αντιφατικό θα είναι να «γιορτάσουμε» χωρίς Εκκλησίες… φθάνει η αλησμόνητη πικρότατη πασχαλινή εμπειρία…
Με την ελπίδα ότι θα λάβετε σοβαρώς υπ’ όψιν Σας τούτη την καρδιακή παράκληση, Σας ευχαριστώ και για το χρόνο που μου διαθέσατε και Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα! Ψυχοσωματική υγεία, ουράνια ενίσχυση στον καλό αγώνα Σας και φωτισμό του Θεού στην πορεία Σας.
Με αγάπη Χριστού και τιμή
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr