Επιστολή Γεροντίτη σε Άδωνι & Σταϊκούρα: Να μείνουν κλειστά τα καταστήματα στην Εύβοια την Κυριακή 23 Μαΐου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή Γεροντίτη σε Άδωνι & Σταϊκούρα: Να μείνουν κλειστά τα καταστήματα στην Εύβοια την Κυριακή 23 Μαΐου

Με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας ζητάει την ανάκληση της απόφασης για την προβλεπόμενη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την αμέσως επόμενη Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Την ανάκληση της απόφασης για την προβλεπόμενη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την αμέσως επόμενη Κυριακή 23 Μαΐου 2021, ζητά το Επιμελητήριο Εύβοιας, με επιστολή του Προέδρου κ. Γιάννη Γεροντίτη, στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης – Επενδύσεων, κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη. Το πλήρες αίτημα έχει ως ακολούθως.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων αναφορικά με την λειτουργία του εμπορίου, μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας, η εμπορική αγορά προσπαθεί μέρα με τη μέρα να προσεγγίσει κάποια όρια επιχειρηματικής ομαλότητας.

Η πρόσφατη ωστόσο κυβερνητική απόφαση για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και ορισμένες Κυριακές κατ’ εξαίρεση, όπως την προηγούμενη Κυριακή, 16.05.2021, έρχεται να σταθεί επιπλέον εμπόδιο στην προσπάθεια επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων κυρίως των μικρομεσαίων, αφού το μέτρο κάθε άλλο παρά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω αύξηση του τζίρου τους. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα την Κυριακή, 16.05.2021, δεδομένου ότι η κίνηση των καταναλωτών όπως αυτή αποτυπώθηκε στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος και πολύ εντονότερα σε περιοχές της επαρχίας ήταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μηδαμινή. Τα εμπορικά καταστήματα, και ιδίως τα μικρομεσαία, πλην των μεγάλων πολυκαταστημάτων, είχαν ελάχιστο τζίρο, ενώ πολλά δεν λειτούργησαν καθόλου καθώς ήταν φανερό πως από τον όποιο τζίρο θα πραγματοποιούσαν δεν θα καλυπτόταν ούτε το κόστος λειτουργίας τους, το οποίο τις Κυριακές είναι υψηλότερο.

Είναι πασιφανές πλέον, ότι το μέτρο αυτό δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά τις προθέσεις σας.

Στην ουσία λειτούργησε μόνο υπερ των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, οι οποίες ήταν και οι μόνες κερδισμένες των περιόδων lockdown, θέτοντας σοβαρότατο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των πολυκαταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Να σημειώσουμε επίσης πως το μέτρο θα επιφέρει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους, όπως στις υπηρεσίες και δη αυτές του Τουριστικού Τομέα και της Εστίασης, εγκλωβίζοντας τους δυνητικούς εκδρομείς – προς την περιφέρεια – στις μεγάλες πόλεις.

Για τους λόγους αυτούς καθίσταται απόλυτη αναγκαιότητα όπως άμεσα ανακαλέσετε την απόφαση για την προβλεπόμενη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την αμέσως επόμενη Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Εκτιμούμε πως στο πλαίσιο των ανωτέρω, θα εισακούσετε την πρόταση μας δεδομένου ότι το μέτρο δεν αποφέρει κανένα ιδιαίτερο όφελος στην οικονομία, τουναντίον πλήττει τη ραχοκοκαλιά της, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr