Επιτροπή Εμβολιασμών: Σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών μπορεί να χορηγείται το εμβόλιο της Johnson & Johnson
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Εμβολιασμών: Σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών μπορεί να χορηγείται το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson έναντι του κορονοϊού σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών συνέστησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ξεκινήσει να χορηγείται στη χώρα μας μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 5 Μαΐου, αφότου EMA και FDA γνωμοδότησαν θετικά για τη χορήγησή του, αφού εξέτασαν τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν σε εμβολιασμένους στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη σύσταση αυτή, κάθε ενήλικος στη χώρα, εφόσον έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή του ομάδα, θα μπορεί να κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης του εμβολίου και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το εμβόλιο φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως είναι αποτελεσματικό άνω του 80% για τη σοβαρή νόσηση, άνω του 90% για τη νοσηλεία και φτάνει το 100% στην πρόληψη θανάτων. Το μονοδοσικό εμβόλιο θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω τεχνικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια.

Η ενημέρωση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
«Πριν από μία εβδομάδα είχαμε μια κοινή απόφαση από τον FDA και μετέπειτα και από τον EMA για άρση της απαγόρευσης διάθεσης του εμβολίου της Johnson & Johnson», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έλεγχος για τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει αυτή την παύση του εμβολίου. «Τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον EMA και τον ΠΟΥ και η απόφαση ήταν κοινή, καταλήγοντας στην άρση της απαγόρευσης διάθεσης του εμβολίου της Johnson & Johnson», συνέχισε.

Τι έδειξε η έρευνα για τα περιστατικά θρομβώσεων
Οι έλεγχοι στις ΗΠΑ έγιναν με παραμέτρους ελέγχου και κατά φύλο και κατά ηλικία. «Ο αριθμός περιπτώσεων ήταν 15 σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson. Τα περιστατικά αυτά αφορούν σε γυναίκες με μέση ηλικία τα 37 χρόνια και από αυτά τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών» είπε, και τόνισε πως ο χρόνος εμφάνισης της παρενέργειας αυτής εκτιμάται στο διάστημα μία με δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό.

«Η στάθμιση του κινδύνου από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση που ήταν, θα έλεγα, λακωνική, ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι υγειονομικοί αλλά και το κοινό και η επιτήρηση πάντα συνεχίζεται και αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν αυτή την τωρινή θέση έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής επιτήρησης», τόνισε η ίδια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr